Lepote Triglavskega narodnega parka

Avtor:      Aleš Zdešar iz Kranja
Datum:    28. novembra 2017
Čas:        ob 18. uri
Kje:         Gostilnica Kresnik

Vsak torek, od konca oktobra, smo v Turističnem društvu Naklo potovali. Začeli smo na  severovzhodu Evrope, nadaljevali po Južni Ameriki in po jugovzhodni Aziji. Lepo je videti Svet, daljne dežele, ljudi in njihovo življenje. Toda na koncu se je vedno lepo vrniti domov, v domače kraje in spoznati kaj imamo v naši 'mali' deželi pod Triglavom. Tudi v Turističnem društvu Naklo smo tako storili in za zadnje predavanje letošnjega (2017) leta, 28. novembra, v goste povabili poznavalca in sodelavca Triglavskega narodnega parka Aleša Zdešarja. Z odličnimi fotografijami in besedo nam je predstavil življenje parka. Ne le, da v vseh letnih časih vidi lepe motive, skrbi tudi za fotografski arhiv Triglavskega narodnega parka. Ustavil se je ob vodah (rekah, potokih, slapovih, jezerih), rastlinju (gozdu, rožah), živalih in kulturni krajini (vaseh, gradbenih slogih, sakralni dediščini, stanih, stajah za živino).

Poudaril je: 'V parku imamo izredno dobro ohranjeno naravo, obdelano kulturno krajino, bele vrhove in modro nebo. V dveh urah avtomobilske vožnje zamenjamo pet slogov gradnje in opazimo, da se tudi mladi zanimajo za delo v planinah. Planšarsko znanje se tako prenaša iz starejših na mlade.'

Predavatelj je večer zaključil s krajšim filmom, o življenju v planinah, ki ne izumira, ampak se zadnja leta celo pomlaja in krepi.

Poslušalci smo Alešu Zdešarju hvaležni, da nam je ponovno povedal v kako lepi domovini živimo in, da je naše planine v vsakem letnem času lepo obiskati.

Okrog 60 poslušalcev je z zanimanjem prisluhnilo Alešu Zdešarju in občudovalo lepe fotografije.