Pa pojdimo na Kubo

Dvakrat v letu nas obišče turistični vodič Janez Pretnar iz Radovljice. Tokrat je Naklancem predstavil Kubo.
To je otoška država v severnih Karibih, na severu Južne Amerike v Atlantskem oceanu. Je republika, vendar je po revoluciji, ob podpori Sovjetske zveze zavladal socializem. Trije najpomembnejši revolucionarji so bili Che Guevare, Fidel Castro in Camilo Cienfuegos. Po uspešni revoluciji ji je do pred nekaj leti vladal Fidel Castro. Dane ji vlada 83-letni Fidelov brat Raul. Pod njegovo taktirko se sicer počasi, a uspešno osvobaja socialistične diktature.
Ko je Krištof Kolumb odkril Ameriko, je leta 1492 dospel tudi na Kubo. Okrog leta 1900 se je osvobodila Španske nadoblasti in postala samostojna. Petdeset let kasneje so oblast prevzeli  revolucionarji in uvedli socialistično diktaturo.
V gospodarskem smislu je Kuba bogata s sladkornim trsom, zato pridela veliko sladkorja, ima velike zaloge niklja, prek nje gre zlato iz sosednjih držav.
Kubanci so, tako, kot vsi Južnoameričani narod plesalcev. Na Kubi so začeli plesati cha-cha-cha, zumbo, rumbo …
Kuba je po revoluciji in Ameriškem embargu začela zaostajati v gospodarstvu, zato danes na njihovih cestah opazimo veliko starih avtomobilov in traktorjev. V večjih mestih je nekaj lepih stavb, katedral in muzejev. Velik del kubanske arhitekturno zanimive kulturne dediščine je danes pod varstvom Unesca in jo počasi prenavljajo.
V pokrajini Guantanamo z istoimenskim glavnim mestom ima oporišče Amerška vojska. V njem ima zaprte teroriste.