Ko vidiš toliko lepega si hvaležen Življenju, da ti vse to ponuja

Jelena Justin, je dekle, ki ima v svojih genih zapisane gore. Svoja opažanja nam redno opisuje v Gorenjskem glasu. Vsako leto se poda tudi na kak drug konec sveta. Letos pozimi je bila na Ognjeni zemlji in v Patagonijo, ki ležita na skrajnem jugu Argentine. Skupina, s katero je potovala je pokukala še na jug Čila.
O tem nam je 3. novembra na predavanju v Naklem natrosila kup zanimivosti.
Patagonija in Ognjena zemlja kulturne dediščine nimata, saj so Evropejci dediščino Indijancev uničili. Imata pa čudovito naravo in živali, ki si jih je vredno ogledati. Prebivalci se v glavnem ukvarjajo s turizmom. Čisto od blizu si je skupina ogledala nekaj ledenikov, jezer in se podala v hribe. Videli so kolonije tam živečih morskih levov, patagonskih kormoranov, pingvinov. Opazili so delo bobrov, ki pa jih niso videli. V Patagoniji živijo gvanake (vrsta lam) in Nadu (južnoameriški noj). Evropejci so konec 19. stoletja nad staroselci Indijanci zagrešili genocid. Preživelo jih je le malo.
V Bariločah, in Boenos Airosu živi večje število Slovencev. V Boenos Airesu so videli Majski trg in Srebrno reko. Zgrešili niso niti kavarne, rojstnega kraja tanga.
Jelena je hvaležna Življenju, da lahko hodi v gore in potuje po svetu. Z lepoto, ki jo vidi si polni 'baterije' in z vedrim pogledom premaguje vsakodnevne težave.