43. srečanje gorenjskih turističnih društev Naklo, 2013

5. oktobra smo se člani gorenjskih turističnih društev zbrali na 43. srečanju gorenjskih turističnih delavcev. Tokrat smo ga prvič pripravili v Naklem, v okviru praznovanja 50-letnice društva. Podelitev priznanj s kulturnim programom je potekala v Domu Janeza Filipiča, zabavni del, na katerem je igral ansambla Zarja iz Tržiča, pa v Hotelu Marinšek.

Bartonist Domen Križaj in pianist Jean Markič

V kulturnem programu so nastopili 23-letni študent solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, baritonist Domen Križaj iz Naklega s slovensko himno in s šaljivo pesmijo Moj očka so mi rekli. Spremljal ga je dijak tretjega letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, pianist Jean Markič iz Naklega. 185 članom gorenjskih turističnih društev je dr. Gregor Voglar (Katarina Meglič iz Zgornjih Dupelj), z njim je bila žena (Anita Perko iz Naklega), v nakljanskem narečju predstavil kulturno dediščino Naklega in okolice, pomembne ljudi in gostilne. Besedilo je napisal Damijan Janežič. S koroškimi plesi so se predstavili člani Folklorne skupine Društva upokojencev Naklo. Program so z ljudsko pesmijo Na polju vrtec ograjen sklenila dekleta iz Folklorne skupine Podkuca.

Nastop Folklorne skupine Društva upokojencev Naklo.

Med nastopi sta v imenu Gorenjske turistične zveze, predsednik Ivan Meglič in tajnica Mirjam Pavlič, podelila priznanja v kategorijah srednja mesta, manjša mesta, izletniški kraji, turistični kraji, tri enaka priznanja krajem za urejenost in prizadevnost, prizadevnim posameznikom v turističnih društvih, za najlepši nagelj in za okrogli jubilej. Priznanji za okrogli jubilej sta prejeli turistični društvi Jezersko za 80 let in Naklo za 50 let uspešnega dela.

Predsednik Gorenjske turistične zveze Ivan Meglič podeljuje Turističnemu društvu Naklo priznanje za 50 let uspešnega dela. Sprejel ga je predsednik Aleš Kokalj.

Predsednik Gorenjske turistične zveze Ivan Meglič podeljuje Turističnemu društvu Naklo priznanje za 50 let uspešnega dela. Sprejel ga je predsednik Aleš Kokalj.

Turistične delavce so pozdravili predsednik Turističnega društva Naklo Aleš Kokalj, podžupan Občine Naklo Albin Golba, predsednik Gorenjske turistične zveze Ivan Meglič in predsednik Turistične zveze Slovenije in župan Podčetrtka Peter Misja. Sledenji je v imenu Turistične zveze Slovenije Turističnemu društvu Naklo ob 50-letnici delovanja podelil Pisno priznanje z zlatim znakom.

Dr. Gregor Voglar (Katarina Meglič) z ženo (Anita Perko). Fotografiral Drago Papler.

Turistično društvo Naklo je gostom podarilo kuverte z dvema razglednicama Naklega in Dupelj ali Podbrezij. 
Srečanja se je udeležilo pet županov: Miha Ješe iz Škofje Loke, mag. Borut Sajovic iz Tržiča, Franc Čebulj iz Cerkelj na Gorenjskem, Peter Torkar iz Gorij in Janez Fajfar z Bleda. Vabilu so se odzvali tudi Janez Sušnik iz Šenčurja, predsednik Zveze gorenjskih upokojencev, Branko Grims, poslanec Slovenske demokratske stranke, Andrej Babič, starosta gorenjskega turizma, Ivan Janez Štular, bivši župan Občine Naklo, Mara Črnilec, bivša predsednica Turističnega društva Naklo …  

Dekleta iz Folklorne skupine Podkuca.

Dve uri pred pričetkom kulturnega programa je tajnik Turističnega društva Naklo in lokalni turistični vodnik Damijan Janežič peljal 22 gorenjskih turističnih delavcev (iz turističnih društev Kokrica, Slajka Hotavlje in Koroška Bela) na ogled Naklega, Muzeja mlinskih kamnov in Poličarjove kmetije na Polici. 17 turističnih delavcev si je v organizaciji Kulturno turističnega društva Pod krivo jelko Duplje ogledalo Graščino Duplje in Vogvarjovo hišo.  

Turistični vodnik Damijan Janežič je turistične delavce peljal po Naklem. Fotografiral Drago Papler.

Dva Janeza Filipiča s Hotavelj

»5. oktobra 2013 je bilo v Naklem 43. srečanje gorenjskih turističnih delavcev. Srečanja se je udeležilo tudi kakih deset članov Turističnega društva 'Slajka' Hotavlje. Ned njimi je bil predsednik Janez Filipič, ki je po večerji v Hotelu Marinšek, prišel k predsedniku Turističnega društva Naklo Alešu Kokalju z vprašanjem, kdo je bil Janez Filipič, po katerem se imenuje Kulturni dom v Naklem. Aleš je s prstom pokazal name, tajnika društva Damijana Janežiča in rekel: 'Ta bo znal povedati'. Nato je Janez Filipič pripovedoval: 'Ko smo brali vabilo na  srečanje smo se pošteno nasmejali. Članom upravnega odbora sem dejal, da se bomo dobili  v mojem domu.' Povedal sem, da je bil Janez Filipič župnik v Naklem. Doma je bil s Hotavelj. Imel je sestro Marijo, ki mu je bila za kuharico. Z njima je v Naklo prišla tudi mama Jera. Vsi trije so pokopani v Naklem. Domačo hišo, kmetije niso imeli, naj bi prodali podjetju Marmor Hotavlje, ki naj bi jo porušilo, saj naj bi bil tam danes kamnolom hotaveljskega 'marmorja'. Predsednik Turističnega društva 'Slajka' Hotavlje Janez Filipič o soimenjaku  Janezu Filipiču, župniku v Naklem ni vedel ničesar. Seveda pa je bil radoveden in je dejal, da bo povprašal starejše vaščane, če bo o njem kdo kaj več vedel. Dejal je še: 'Ko boš kolesaril skozi Poljansko dolino se pa le ustavi v Gostilni Lipan na Hotavljah.«     

Gostje, člani gorenjskih turističnih društev, na srečanju v Naklem. V prvi vrsti, z leve: Mara in Simon Črnilec, četrti Franc Čebulj, župan Cerkelj, Albin Golba, podžupan Občine Naklo, sedmi Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije, Janez Fajfar, župan Občine Bled, Andrej Babič, starosta gorenjskega turizma, za njim Ivan Štular in Branko Grims.

Nakljanski slavček

»Na 43. srečanje gorenjskih turističnih delavcev v Naklem je nastopil baritonist Domen Križaj. Ko so ga poslušalci, člani gorenjskih turističnih društev slišali so bili navdušeni. Predsednik Turističnega društva Naklo Aleš Kokalj je po srečanju pripovedoval: 'Štiri ali pet društev se je zanimalo za Domnovo telefonsko številko. Vsi bi ga radi najeli, da bi jim pel.«