Dr. Francka Praprotnik, s. Miriam

Dr-Fra-Pra 1
Miriam Praprotnik, foto Matija Selan

Dr. Francka Praprotnik, misijonarka, sestra Miriam je ena tistih Slovenk, o katerih vedo veliko na tujem, doma pa žal premalo. Rodila se je 31. oktobra 1924, v revni delavski družini v Naklem. Imela je čudovito mamo. Po njej je podedovala željo po izobrazbi. Osnovno šolo je dokončala v Naklem, gimnazijo v Kranju in medicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Ker je po letu 1945, ko so se začeli mladinski sestanki, naperjeni proti Cerkvi, papežu duhovnikom, le te branila, so ji vzeli volilno pravico. Za nekaj časa se je zaposlila. Po končanem študiju medicine je najprej opravila enoletni zdravniški staž, nato pa je bila štiri leta splošna zdravnica v zdravstvenem domu v Središču ob Dravi. Tam je zgradila trdne temelje za nadaljnje zdravniško delo. Ko je leta 1960 oblast ponovno dovolila vstop novih redovnic, je odhitela v Beograd k Hčeram krščanske ljubezni - sestram usmiljenkam. Izbrala si je redovno ime s. Miriam.
Želela je med gobavce, a so jo predstojniki poslali v Peć na Kosovo, kjer je trideset let delala v dispanzerju za pljučne bolezni. V tem času je skupaj s sodelavci zdravniki gradila temelje zdravstvene, predvsem pa protituberkulozne službe.

Dr-Fra-Pra 2
Sestra Miriam v svoji skrbno urejeni lekarni v Draču v Albaniji, foto Jožica Ličen, Karitas

Leta 1991, ko je prišel v Srbiji na oblast Slobodan Milošević, je morala oditi. Najprej v Ljubljano, že naslednje leto, pa se je, kot ena prvih, priglasila za misijon v Albaniji. Začeli sta s še eno sestro Albanko s Kosova. V pristaniškem mestu Drač, razen revščine in bolezni, ni bilo ničesar. S pomočjo mednarodnih dobrotnikov so se začele razmere urejati. Sestra Miriam je v skromni sobici začela z zdravniško službo. Nato je imela ob samostanu, ki so ga zgradile sestre usmiljenke v dveh zabojnikih lepo urejeno lekarno. Zdravila, ki jih je podarjene dobivala iz Avstrije, Nemčije, Italije, Slovenije in od še kje, je na zdravniški recept delila najrevnejšim meščanom Drača in okoliških vasi.
Leta 2011 je prišla v Slovenijo na operacijo kolena. Takrat je še mislila na vrnitev v njej ljubi misijon. Žal se je operacija zapletla in morala je ostati doma v provincialni hiši v Šentjakobu ob Savi. Nato je počasi okrevala. Danes sestram še lahko pomaga pri lažjih delih in se v Sloveniji, Albaniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji dopisuje z ljudmi v stiski. Tako nadaljuje karizmo kongregacije, ki ji pripada: 'Služiti, Jezusu v ljudeh, ki so v stiski.' Pri tem ji pomaga računalnik in svetovni splet, brez katerega si ne zna več predstavljati svojega apostolata.
Ker je še vedno zelo zaposlena, težko najde čas za drugo ljubezen, branje knjig ruskih klasikov. Če bi ne imela redovniškega in misijonskega poklica bi študirala klasično filologijo in primerjalno jezikoslovje.

Dr-Fra-Pra 3
19. oktobra 2014 je bila v župnijski cerkvi sv. Petra v Naklem slovesna sv. maša ob devetdesetletnici s. Miriam in zlati poroki Minke in Mirka Poličarja. Slavljenci so se fotografirali s cerkvenima pevskima zboroma: starejšim mešanim in mešanim mladinskim, s kvintetom Ultima, župnikom Janezom Zupancem in županom Markom Mravljo. Fotografiral Damijan Janežič.

Ko se danes ob devetdesetletnici ozira na prehojeno življenjsko pot, mnogokrat iz srca vzklikne: 'Gospod, hvala ti, vse si prav storil.' Zaveda se, da je bilo vse, kar je dobrega storila, Njegovo delo, ona pa je neznatno, prav nerodno orodje v Njegovih rokah.
Za karitativno delo jo je Slovenska Cerkev nagradila z Odličjem sv. Cirila in Metoda, občina Naklo pa s priznanjem častne občanke.

Dr-Fra-Pra 4
S. Miriam je iz rok nadškofa Rodeta prejela Odličje sv. Cirila in Metoda, najvišje cerkveno odličje. Foto Franci Petrič, Družina

Besedilo je povzetek prispevka Damijana Janežiča, Gospod, hvala Ti, vse si prav storil, objavljenega v prilogi Gorenjskega glasa Moja Gorenjska, oktober 2014, str. 10 – 15.