Duhovni svétnik Janez Filipič

Ob bližajoči 130. letnici rojstva in 45. letnici smrti Janeza Filipiča, v literaturi tudi Ivana, priljubljenega župnika v Naklem, v letih od 1938 do 1941 in od 1945 do 1967, je med 26. decembrom 2016 in 15. januarjem 2017 Likovno društvo Naklo, v okviru projekta Pomembni Naklanci, njegovo življenje in delo predstavilo na razstavi v Pavlinovi galeriji Doma Janeza Filipiča.

Razstavo z naslovom Duhovni svétnik Janez (tudi Ivan) Filipič so zasnovali: raziskovalec krajevne zgodovine in biografij pomembnih Naklancev Damijan Janežič, član Sekcije zgodovinarjev ljubiteljev pri Turističnem društvu Naklo (zgodovinsko–dokumentarni del) in slikarja Alojzija Murn s slikama portret župnika Janeza Filipiča in Zvonik župnijske cerkve sv. Petra v Naklem, v tehniki olje na platnu, Zdravko Purgar s sliko Filipičeve rojstne hiše na Hotavljah v tehniki olje na platnu in dr. Drago Papler s fotografijo podobe, ki jo je župnik Janez Filipič v zahvalo, ob težki preizkušnji, daroval Mariji v Crngrobu.

Razstavo je obiskovalcem predstavil avtor Damijan Janežič. Obisk Naklancev in prebivalcev sosednjih vasi je presegel pričakovanja. 26. decembra, na praznik sv. Štefana in dneva samostojnosti in enotnosti, si je razstavo ogledalo okrog 140 ljudi. Med njimi sta bila tudi družina Stanka Filipiča s Srednjega Brda nad Hotavljami (šest članov), najbližjih sorodnikov župnika Janeza Filipiča, in Jurij Kumer s Hotavelj, ki nas je v času priprave razstave seznanil s Filipičevimi sorodniki. V nedeljo 8. januarja se je na razstavi oglasilo še sedem daljnih sorodnikov Janeza Filipiča s Srednjega Brda in sosednjih vasi. Razstavo si je ogledal tudi lastnik rojstne hiše Janeza Filipiča, ki z njim ni v sorodu, Janez Potočnik z ženo s Hotavelj. Tega dne si je razstavo ogledalo okrog 15 obiskovalcev. Podobno število obiskovalcev si je ogledalo razstavo tudi v nedeljo, 15. januarja. Med njimi g. prelat Stanislav Zidar, naklanski župnik v letih od 1972 do 1987. G. Zidar je g. Filipiča poznal zadnje leto, ko je bil v župniji Naklo kaplan in župnijski upravitelj. Obiskovalce s Hotavelj in Srednjega Brda je lokalni turistični vodnik Damijan Janežič peljal po vasi in jim predstavil krajevne značilnosti,  spomenik posvečen dr. Gregorju Voglarju in župnijsko cerkev sv. Petra.

Ob ogledu razstave so starejši Naklanci obujali spomine na zelo priljubljenega župnika Janeza Filipiča. Seveda, niso pozabili omeniti njegove duhovniške drže, nekateri so ga primerjali kar s svetnikom, pa njegovega obiska, vse je povedal stoje in na kratko, po navadi se ni usedel. Podobno število obiskovalcev si je ogledalo razstavo tudi v nedeljo, 15. januarja. Med njimi g. prelat Stanislav Zidar, naklanski župnik v letih od 1972 do 1987. G. Zidar je g. Filipiča poznal zadnje leto, ko je bil v župniji Naklo kaplan in župnijski upravitelj. Najbolj vesel spomin nanj pa je bilo njegovo kolo, na katero se je usedel na poseben način.

Svete maše, molitev zanj in njegovo sestro Marijo, kuharico v župnišču v Naklem, oskrbovani grob in drobna lučka, ki jo prižgejo pa so znamenje, da ju še niso pozabili.

Alojzija Murn, portret Janeza Filipiča, župnika v Naklem, olje na platnu, 2016.

Alojzija Murn, portret Janeza Filipiča, župnika v Naklem, olje na platnu, 2016. Zdravko Purgar, rojstna hiša Janeza Filipiča, po domače Pǝr Nǝck, na Hotavljah, olje na platnu, 2016.

Družina Stanka Filipiča s Srednjega Brda nad Hotavljami, najbližjih sorodnikov Janeza Filipiča, župnika v Naklem.

Okrog desete ure, tik pred uradnim odprtjem, je bila Pavlinova galerija v Domu Janeza Filipiča polna obiskovalcev.

Razstavo je odprla predsednica Likovnega društva Naklo Alojzija Murn.

Obiskovalci so obujali lepe spomine na gospoda Janeza Filipiča.

Avtor zgodovinskega dela razstave raziskovalec krajevne zgodovine Damijan Janežič, član Sekcije zgodovinarjev ljubiteljev pri Turističnem društvu Naklo. Fotografirala Alojzija Murn.

 

Prelat Stanislav Zidar je ob ogledu razstave obudil spomine na g. Janeza Filipiča. Dejal je da je bil blagega značaja in ljubeznive besede. Ob njem kuharica Ivanka in Alojzija Murn. Fotografiral Damijan Janežič.