Nikoli jim ni bilo bolje

Modernizacija vsakdanjega življenja v socialistični Jugoslaviji

V Turističnem društvu Naklo vsako leto prvo marčevsko soboto pripravimo poldnevni zgodovinsko obarvan izlet. Letos smo si 4. marca ogledali gostujočo razstavo Nikoli jim ni bilo bolje v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. 

Razstavo so pripravili v Muzeju zgodovine Jugoslavije v Beogradu. Kustosinja nas je popeljala skozi življenjski ritem jugoslovanskih državljanov, od vpisa v vrtec do upokojitve in nam predstavila šest nekdanjih praznikov. Posebej je opozorila, da razstava ne odseva nostalgije do nekdanje skupne države, ampak predstavi takratni čas.

Da nam nikoli ni bilo bolje, je v intervjuju povedala ena od delavk. Dobila je stanovanje, z možem sta že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja imela avto in moderno opremljeno kuhinjo.

Razstava ponuja mladi generaciji vpogled v čas, ko še ni bilo samo po sebi umevno, da ima vsako gospodinjstvo, radijski in televizijski sprejemnik, računalnik, avto, kolo, ta in oni strojček. Prav zato so takratne generacije 'svoje dosežke' znale ceniti. Znale so se tudi manjših uspehov veseliti, sodelovati, prirejati skupne piknike, veliko bolj so živele z naravo. Večino tega danes ni več, mladi se zapirajo v svoj svet, svet računalniške tehnike in se s svojimi vrstniki pogovarjajo prek svetovnega spleta.

Po ogledu razstave smo odšli še na kozarček piva v pivnico Pivovarne Union.