SPOZNALI SMO RADOVLJICO

Člani Turističnega društva Naklo smo v soboto, 7. marca 2020, odšli na domoznanski izlet v eno sosednjih občin. Tokrat smo se ustavili v starem mestnem jedru Radovljice. Obiskali smo Lekarniški in alkimistični muzej, Manufakturo Radovljica keramika Urbana Magušarja in si ogledali dela Naklanca, kiparja Jožefa Pavlina, sodelavca in naslednika Vurnikove delavnice.

Lekarniški in alkimistični muzej ponuja obiskovalcem vpogled v pretekli dve tisočletji svetovne farmacije. Lastnik, farmacevt Milan Plešec, ki je v 40 letih zbral blizu 3000 predmetov, od tehtnic, terilnic, možnarjev, alborel, praškov, zdravil, zelišč, knjig z lekarniško tematiko in drugega lekarniškega boga-stva je muzeju vdihnil slovensko dušo. Večino muzejskih eksponatov je pridobil iz starih slovenskih lekarn. V lekarniškem muzeju je na ogled zbirka razvoja kozmetike in parfumerije in etnološka zbirka slovenskega ljudskega zdravilstva. Ponudbo muzeja zaključuje muzejska prodajalna "Stara lekarna". Ustanovitelja muzeja Milan in njegova hči Ana sta namreč lastnika manjšega podjetja za izdelavo zeliščne kozmetike.

Manufakturo Radovlji-ca je pred dobrim letom zasnoval keramik Urban Magušar. Keramično dejavnost, kateri se po-sveča večino življenja je razširil z Manufakturo, trgovino in ogledno delavnico, ki jo je na novo uredil v desetletja zapuščenih prostorih Černetove hiše na Linhartovem trgu v Radovljici. V Magušarjevi hiši na nasprotni strani trga ostaja muzej gorenjskega podeželskega lončarstva.Izdelki, ki jih izdelujejo v delavnici in nato prodajo, pripovedujejo življenjsko zgodbo keramika Urbana Magušarja, njegovo veselje do dela s keramiko ter temeljito raziskovanje na tem področju. Kot vsak dober učitelj je svoje znanje predal naslednji generaciji, ki sedaj v delavnici pridno ustvarja različno uporabno in okrasno keramiko. Predstavil nam je prodajalno, peč za žganje gline, Magušarjevo hišo in svojo delavnico v mansardi Magušarje hiše. V preteklih desetletjih je Urban Magušar zbral zavidljivo zbirko keramike, ki jo v bližnji prihodnosti želi predstaviti obiskovalcem, kot muzej keramike.

Predstavil nam je prodajalno, peč za žganje gline, Magušarjevo hišo in svojo delavnico v mansardi Magušarje hiše. V preteklih desetletjih je Urban Magušar zbral zavidljivo zbirko keramike, ki jo v bližnji prihodnosti želi predstaviti obiskovalcem, kot muzej keramike.

Deli Naklanca, kiparja v Vurnikovi delavnici Jožefa Pavlina stojita na Linhartovem trgu in v župnijski cerkvi sv. Petra v Radovljici. Predstavil ju je raziskovalec Pavlinovega dela in življenja Damijan Janežič. Kip dečka z medaljonom na katerem je podoba radovljiške dobrotnice Josipine Hočevarjeve stoji sredi Linhartovega trga na vodnjaku. Pavlin ga je izklesal leta 1908. Stranski oltar Rožnovenske Matere božje v župnijski cerkvi je leta 1898 iz kararskega marmorja izdelala Vurnikova delavnica. Velik delež pri delu, izklesal je Marijin kip, je imel Jožef Pavlin.

Seveda, po končanih ogledih, ni zmanjkalo časa za druženje in pivo v enem radovljiških gostišč.