Izleti v Naklem in okolici

Za ogled vasi in kulturne dediščine je na voljo vodnik.
Podobno rezervirate vožnjo s konjsko vprego: zapravljivčkom, lojtrnikom ali kočijo.

Pot kulturne dediščine (Naklo)

Vodnik vas bo pospremil na ogled zunanjosti železniške postaje v Naklem. Nato si boste ob postaji ogledali zadnjo potniško lokomotivo 53-019, ki je vozila iz Kranja, prek Naklega v Tržič. Sledil bo sprehod po vasi. Pri Španovi kmetiji si boste ogledali kapelico Srca Jezusovega. Kip Srca Jezusovega je v naravni velikosti izklesal domačin Jožef Pavlin, zaposlen v Vurnikovi delavnici v Radovljici. Vodič vam bo povedal, da so bile v Naklem v preteklosti tri večje furmanske gostilne in obenem razkladalne postaje. To so Težičeva, Španova in Zgubova hiša. Potem se boste podali do središča vasi k spomeniku dr. Gregorju Voglarju (1651 – 1717), osebnemu zdravniku ruskemu carju Petru Velikemu in dobrotniku Naklega. V oporoki je zapustil večjo vsoto denarja za gradnjo vodovoda. Ob spomeniku stoji kapelica lurške Matere Božje, ki so jo vaščani postavili leta 1765 v spomin dobrotnikoma dr. Voglarju in župniku Jožefu Kosu, ki je ravno tako prispeval večjo vsoto denarja za gradnjo vodovoda. Vodič vam bo zatem predstavil pletilsko obrt, ki se je v Naklem uveljavila v začetku 19. stoletja in se ohranila do druge polovice 20. stoletja. S to obrtjo so se v Naklem ukvarjali Pri Rešk, Težič, in Ažman. V 20. stoletju so imeli pri Zgubovih predilnico volne. Nato boste prispeli do osrednjega kulturno umetnostnega spomenika v vasi. Župnijska cerkev sv. Petra je ena najkakovostnejših cerkva 18. stoletja v gorenjskem prostoru. Zgrajena je bila leta 1755 in predstavlja skrajno stopnjo baročne razgibanosti na Gorenjskem. Pred ogledom vam bo vodič na kratko predstavil preteklost vasi in zgodovino župnije Naklo. V prezbiteriju cerkve je doprsni spomenik posvečen dr. Jerneju Legatu (1807 – 1875), tržaško-koprskemu škofu, ki si ga boste tudi ogledali. Po ogledih vam organiziramo kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji.

Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: do 2 uri in 30 minut, čas ogleda: po dogovoru, prijave: najmanj 7 dni vnaprej, možnost ogleda s kočijo: do 6 oseb, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo

Voglarjeva krožna pot Naklo

Voglarjeva krožna pot Naklo povezuje tri krajše poti: Pot kulturne dediščine (Naklo), Razgledno pot (Naklo) in Rokodelsko pot (Polica).
Vodnik vas bo počakal na parkirnem prostoru Hotela Marinšek v Naklem in vas peljal na ogled kulturnih znamenitosti središča vasi. Pomembne znamenitosti so opisane v sestavku o  Poti kulturne dediščine (Naklo). Ko prispemo mimo gasilskega doma iz leta 1939 in Mercatorjeve trgovine v križišču pri piceriji Bolero pot nadaljujemo po Grogovi ulici in pred podvozom pod avtocesto pri Matijevčevem razpelu zavijemo desno proti Malemu Naklemu. V vasi stoji mogočna, pred nekaj leti lepo obnovljena Zaletevova domačija (v drugi polovici 19. stoletja tudi opekarna), ki jo sestavljajo nadstropna hiša s svinjakom in shrambo za orodje, gospodarsko poslopje s hlevom, drvarnica in hišica za shranjevanje pepela. Od tod se napotimo v mešan gozd in se, sledeč lesenim tablicam križevega pota, povzpnemo na dvajset metrov vzdignjen konglomeratni pomol Udin boršta Štucelj, oziroma Gradišče, kjer je v 5. stoletju stal rimski obrambni stolp, od leta 1996. pa stoji velik bel križ, ki spominja na drugi evharistični kongres v Ljubljani leta 1935. Nato se spustimo do nekdanje ceste Naklo - Kokrica, v nekdanji vasi Pivka. Zavijemo desno po klancu Pečice navzdol, nato levo po Ulici na Kalu, kjer dospemo do krožišča, pot nadaljujemo po kolesarski stezi. Nato v nekaj minutah pridemo do Poličarjeve kmetije in Muzeja mlinskih kamnov v vasi Polica. Kulturne znamenitosti vasi Polica so opisane v sestavku o Rokodelski poti (Polica). Potem, ko si na novem Poličarjevem kozolcu ogledamo še likovno razstavo KD Dobrava Naklo se vrnemo do krožišča in po kolesarski poti do izhodišča na parkirišče pri Hotelu Marinšek v Naklem.
Po zanimivem pohajkovanju boste zagotovo lačni, zato vam organiziramo kosilo v eni od gostiln ali hotelu, lahko pa le malico v pizzeriji.
Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: od 2 do 4 ure, čas ogleda: po dogovoru, prijave: najmanj 7 dni vnaprej, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo ali na parkirnem prostoru Hotela Marinšek

Razgledna pot (Naklo)

Z avtobusom se odpeljete do križišča ulic Glavna cesta in Ulica na Kalu. Možen je sprehod od muzejske lokomotive skozi vas. Nato se vzpnete po klancu Pečice, na nekdanji cesti Naklo – Kokrica in pred vrhom klanca zavijete levo na uhojeno stezo ali pot. Po dobrih petih minutah vas bo pripeljala na Gradišče ali Štucelj. To je konglomeratni pomol Udin boršta, dvignjen 20 metrov nad vasjo. Zato je z njega čudovit pogled na vasi Naklo, Strahinj, Cegelnica, Malo Naklo, del Spodnjih Dupelj in Tabor. V ozadju lahko opazujemo gozdnato Jelovico, Sv. Jošt, ob lepem vremenu Triglavsko pogorje z najvišjim slovenskim vrhom Triglavom in Karavanke s Kriško goro. Vodnik vam bo pokazal kje je stal rimski obrambni stolp zgrajen v 5. stoletju. Stolp je imel varovalno in nadziralno nalogo, ob križišču tovornih poti iz Kranja (Carniuma) proti današnjima Ljubelju in Radovljici. Povedal vam bo zgodbo o naklanskem jezeru in predstavil velik bel križ, ki spominja na evharistični kongres v Ljubljani leta 1935. Na izhodišče se vrnete po isti poti. Organiziramo vam kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji.

Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: do 1 ure in 30 minut, čas ogleda: po dogovoru, prijave: najmanj 7 dni vnaprej, možnost ogleda s kolesi: od 4 do 30 oseb,  in zapravljivčkom ali kočijo: do 6 oseb, nato 10 minut lahke hoje, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo  

Rokodelska pot (Polica)

Z avtobusom se boste odpeljali v vas Polica. Vodnik vas bo odpeljal na ogled Muzeja mlinskih kamnov. Od mesta, kjer stoji muzej do klanca Pečice v nekdanji vasi Pivka, danes Glavne ulice v Naklem je kamnoseški rod  Puharjev iz Kranja več kot 350 let iz konglomerata klesal mlinske kamne. Prijazna lastnica vam bo predstavila muzej, na Poličarjevi kmetiji pa vam bodo na vašo željo pripravili pokušnjo domačih mlečnih izdelkov.

Vodnik vam bo na vašo željo povedal nekaj zanimivosti o rezbarju in jasličarju Janezu Vovku, ki je živel in ustvarjal na Polici.
Od tu se lahko odpeljete v vas Okroglo, kjer si boste ogledali nekdanji mlin, pri Mlinarju ob Savi. Lastniki vam ga bodo pokazali in na kratko predstavili njegovo zgodovino. Tudi to vam bodo povedali kdaj se je ustavilo mlinsko kolo. Po ogledih vam organiziramo kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji.

Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: 1 uro do 2 uri in 30 minut, čas ogleda: po dogovoru, prijave: najmanj 7 dni vnaprej, možnost ogleda s kolesi: od 4 do 30 oseb, s kočijo in zapravljivčkom: do 6 oseb, z lojtrnikom: 10 do 50 oseb, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo

Pot miru (Okroglo)

Z avtobusom se boste odpeljali v vas Okroglo, od Naklega oddaljeno tri kilometre. To je edina vas na nekoliko dvignjeni gozdnati planoti Dobrava. Ogledali si boste vilo duhovnika, profesorja, prešernoslovca, zavzetega narodnega in kulturnega delavca Toma Zupana (1839 – 1937). Zgraditi jo je dal nad šumečo Savo, leta 1895. V njej je kapela posvečena slovanskima apostoloma sv. Cirilu in Metodu. Pred vilo je urejen park s posebnim tlakom za slepe in slabovidne. Ob desni strani posestva je nekdanje gospodarsko poslopje, ki ima danes vlogo gostinskega in nastanitvenega objekta.
Po ogledu se boste podali v vas, mimo kmetij do ljubke podružnične cerkvice sv. Marije Magdalene, ki si jo lahko ogledate. Cerkev je v osnovi romanska s poznogotskim že renesančno občutenim prezbiterijem, ki ima na severni strani prizidano baročno zakristijo in zvonik pred ladjo.
Pod vasjo je mogoče videti še nekdanji mlin, pri Mlinarju ob Savi. Lastniki vam ga bodo pokazali in na kratko predstavili njegovo zgodovino. Tudi to vam bodo povedali kdaj se je ustavilo mlinsko kolo. Po ogledih vam organiziramo kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji.

Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: 2uri in 30 minut do 4 ure, čas ogleda: po dogovoru, prijave: najmanj 7 dni vnaprej, možnost ogleda s kolesi: od 4 do 30 oseb, s kočijo in zapravljivčkom: do 6 oseb, z lojtrnikom: 10 do 50 oseb, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo

Pot povezovanja preteklosti in sodobnosti (Strahinj)

Z avtobusom se boste odpeljali v vas Strahinj. Tam si boste ogledali podružnično cerkev sv. Nikolaja (Miklavža). Cerkev je bila pozidana leta 1769. Zvonik, ki je bil takrat vključen v cerkev pa že k predhodnici leta 1746. Nato se boste odpeljali na Biotehniški center Naklo. V sklopu centra je srednja šola, biotehniška gimnazija in višja šola. Leta 1989 je Srednja mlekarska in kmetijska šola v Kranju od Kmetijske zadruge Naklo odkupila hlev in tako pridobila šolsko posestvo v Strahinju. Leta 2005 je center zgradil sodobno šolsko poslopje.
Možnost ogleda vasi Strahinj. Po ogledih vam organiziramo kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji.

Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: do 3 ure, čas ogleda: po dogovoru, prijave:najmanj 7 dni vnaprej, možnost ogleda s kolesi: od 4 do 30 oseb, s kočijo in zapravljivčkom:do 6 oseb, z lojtrnikom: 10 do 50 oseb, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo

Pohod po Dobravi k sotočju rek Save in Tržiške Bistrice

Dobrava je ime mešanega gozda med vasema Okroglo in Bistrica pri Naklem. Na pohod se lahko podate v vseh letnih časih, razen ko pozimi zapade sneg. Številne steze vas pripeljejo do koče Lovske družine Udenboršt. V njej  se lahko odžejate in podprete z malico. Pot je mogoče nadaljevati k sotočju rek Save in Tržiške Bistrice. V še dokaj neokrnjeni naravi boste uživali ob pogledu na srne, zajce, fazane, lisice, različne vrste ptic, obvodne živali in obvodno rastlinje. Privoščite si gibanje, mir in sveži zrak. Po vrnitvi vam organiziramo kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji.

Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: 2 do 4 ure, čas ogleda: po dogovoru, prijave:najmanj 7 dni vnaprej, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo ali na Okroglem pred vhodom v Dom zveze slepih in slabovidnih Slovenije

Taborska pot (Podbrezje)

Iz Naklega se boste z avtobusom odpeljali v 4 kilometre oddaljeno vas Podbrezje. Ustavili se boste na parkirišču pri kulturnem domu. Prvi ogled bo le nekaj korakov stran. V kulturnem domu je urejena spominska soba slovenski pisateljici Mimi Malenšek (1919–2012). Mladost je preživela na Gradišarjovi domačiji v Dolenji vasi v Podbrezjah. Prav zaradi tega v mnogih povestih in romanih opisuje njej tako ljube Podbrezje in širši gorenjski svet. Tudi po smrti je želela ostati povezana s Podbrežani, zato boste njen grob našli na Podbreškem pokopališču. V domu je tudi spomenik Slovenskemu učitelju, pesniku, pisatelju in uredniku Andreju Praprotniku (1827–1895). Naslednja postaja je spominsko obeležje podbreškemu župniku in misijonarju Francu Pircu, začetniku sadjarstva v Podbrezjah in zunanjost baročnega župnijskega dvorca. Na starem pokopališču ob župnijski cerkvi sv. Jakoba je urejen park s spomeniki pomembnim Podbrežanom. Našli boste spominska obeležja slovenskima pisateljema Mimi Malenšek in Karlu Mauserju (1918–1977) ter prvi akademsko izobraženi slovenski slikarki Ivani Kobilci (1861–1926), ki je bila sicer Ljubljančanka, a njena mama Podbrežanka. Zato je Ivana več počitnice preživela v Podbrezjah in tam naslikala nekaj slik. Njena najbolj znana 'podbreška' slika je Poletje. Na pokopališki ograji je pritrjena plošča v spomin še enega pomembnega Podbrežana orglarja Petra Rojca (1811–1848). Župnijska cerkev sv. Jakoba je v osnovi gotska stavba z več prezidavami. Opremljena je s tremi baročnimi oltarji, delo Poljaka Petra Žiwobskega, ki je nekaj let živel in ustvarjal v Podbrezjah. Nato se boste sprehodili do podružnične cerkve Žalostne Matere božje na Taboru in si jo ogledali. Opremljena je z lepimi baročnimi oltarji in Layerjevimi, Kobilčinimi in Moletovimi slikami. Na griču pod cerkvijo stoji trinajst zidanih kapelic križevega pota, pod starodavno lipo pa trije križi, Jezusov in obeh razbojnikov. Za vsako postajo križevega pota je podobo naslikal drug umetnik. V bližnji mežnariji je razstava o protiturških taborih. S Tabora je čudovit razgled na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-savinjske Alpe. Najlepše je na Taboru v poznih poletnih večerih, ko se narava umirja, sonce pa odhaja za Triglav. Pod cerkvijo je več sadjarskih kmetij kjer je mogoč nakup svežega in suhega sadja, mošta, jabolčnega soka, različnih vrst žganja in zelenjave. Lahko vam organiziramo kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji. Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: 2 uri in 30 minut (z avtobusom), 4 ure (z drugimi prevoznimi sredstvi), od 30 minut do 1 ure (postanek pri ribnikih), čas ogleda: po dogovoru, prijave: najmanj 7 dni vnaprej, možnost ogleda s kolesi: od 4 do 30 oseb, s kočijo in zapravljivčkom: do 6 oseb, z lojtrnikom, od 10 do 50 oseb, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo.

Dupljanska pot

Z avtobusom se boste odpeljali v tri kilometre oddaljeno vas Zgornje Duplje. Ogledali si bostepodružnično cerkev sv. Mihaela s  tako imenovanimi zlatimi oltarji. Nato se boste odpeljali v Spodnje Duplje, kjer si boste ogledali leseno Vogvarjevo hišo, etnološki spomenik s črno kuhinjo. V njej je muzej čevljarstva in etnološka zbirka o življenju Dupljancev nekoč. Nedaleč stran stoji Dupljanska graščina. Lastniki vam jo bodo z veseljem pokazali in povedali zanimive reči iz njene preteklosti. V pritličju je muzej posvečen zgodovini graščine in  galerija z občasnimi razstavami, sicer pa stalno razstavo lastnika akademskega slikarja Matjaža Mauserja. Na kosilo se lahko odpravite v kamp Trnovc ob Tržiški Bistrici.

Velikost skupine: od 5 do 50 oseb, trajanje: 2 uri in 30 minut (z avtobusom), 4 ure (z drugimi prevoznimi sredstvi), čas ogleda: po dogovoru, prijave: najmanj 7 dni vnaprej, možnost ogleda s kolesi. od 4 do 30 oseb, s kočijo in zapravljivčkom: do 6 oseb, z lojtrnikomod 10 do 50 oseb, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo

Kolesarska pot po Občini Naklo

Zbrali se boste pred muzejsko lokomotivo v Naklem. Vodnik – kolesar vam bo predstavil muzejsko lokomotivo in vas nato popeljal v središče vasi, kjer si boste ogledali spomenik dr. Gregorju Voglarju (1651–1717), osebnemu zdravniku ruskega carja Petra Velikega. Na voljo imate postanek za ogled baročne župnijske cerkve sv. Petra. Vodnik vam bo povedal še nekaj ključnih podatkov iz zgodovine vasi. Pot boste nadaljevali na Cegelnico, kjer boste videli Smarekarjovo hišo, eno najstarejših v okolici. Vodnik vam bo povedal nekaj zanimivih anekdot o čevljarju Tonetu. Nato boste kolesarili po neokrnjeni naravi Udin boršta. Ustavili se boste pri Krivi jelki, kjer je po predhodnem naročilu mogoče videti nekdanje prebivalce tega gozda rokovnjače. Po spustu v vas si boste ogledali podružnično cerkev sv. Mihaela v Zgornjih Dupljah z zlatimi oltarji. V Spodnjih Dupljah vam bodo lastniki z veseljem pokazali Dupljansko graščino in povedali zanimive reči iz njene preteklosti. Nedaleč stran si boste ogledali leseno Vogvarjevo hišo, etnološki spomenik s črno kuhinjo. V njej je muzej čevljarstva in etnološka zbirka o življenju Dupljancev nekoč. Nato se boste spustili do Tržiške Bistrice in kampa Trnovc, kjer bo čas za okrepčilo. V Podbrezjah se boste povzpeli na Tabor. Ogledali si boste podružnično cerkev Žalostne Matere božje na Taboru, na griču pod cerkvijo pa trinajst zidanih kapelic križevega pota. S Tabora je čudovit razgled na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško–savinjske Alpe. Najlepše je na Taboru v poznih poletnih večerih, ko se narava umirja, sonce pa odhaja za Triglav. V Podtaboru je možnost ogleda sadjarskih kmetij in nakup svežega in suhega sadja, mošta, jabolčnega soka, različnih vrst žganja in zelenjave. Na starem pokopališču ob župnijski cerkvi sv Jakoba je urejen park s spomeniki pomembnim Podbrežanom. Našli boste spominska obeležja slovenskima pisateljema Mimi Malenšek (1919–2012) in Karlu Mauserju (1918–1977) ter prvi akademsko izobraženi slovenski slikarki Ivani Kobilci (1861–1926), ki je bila sicer Ljubljančanka, a njena mama Podbrežanka. Zato je Ivana več počitnice preživela v Podbrezjah in tam naslikala nekaj slik. Njena najbolj znana 'podbreška' slika je Poletje. Na pokopališki ograji je pritrjena plošča v spomin še enega pomembnega Podbrežana orglarja Petra Rojca (1811–1848). Ob župnijskem dvorcu stoji spomenik podbreškemu župniku in misijonarju Francu Pircu, začetniku sadjarstva v Podbrezjah. V kulturnem domu je urejena spominska soba pisateljici Mimi Malenšek. Na poti proti Naklemu se lahko ustavite še na Biotehniškem šolskem centru v Strahinju in njihovi ekološki trgovini. Lahko vam organiziramo kosilo v eni od gostiln, hotelu ali le malico v pizzeriji. Velikost skupine: do 30 oseb, trajanje 3 – 4 ure, čas ogleda: po dogovoru, prijave najmanj 7 dni vnaprej, zbirno mesto pred muzejsko lokomotivo.