Lavičkova vila

Češki lekarnar MrPh Bohuslav Lavička (1879 – 1942) je prišel na Gorenjsko leta 1910. V Tržiču je prevzel lekarno in zaslovel po celi Kranjski. Zdravila je izdeloval iz naravnih sestavin, predvsem zdravilnih zelišč in medu. Ko je v začetku tridesetih let iskal primerno zemljišče za gojitev zdravilnih zelišč (ognjiča, plavice …), ga je pot pripeljala v Strahinj. Kmet iz Strahinja mu njiv ni bil pripravljen prodati, ko pa mu je v razmeroma kratkem času pozdravil božjast, je le popustil. Lavička je med zdravilnimi zelišči gojil tudi kače, postavil laboratorij za izdelavo zdravil ter velik čebelnjak. Ob njih je v letih pred drugo svetovno vojno zgradil vilo, v katero se je želel preseliti po upokojitvi. Postavil jo je na mesto, od koder je mogoče videti Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško–Savinjske Alpe. Pogleda pa žal dolgo ni užival, saj so ga Nemci leta 1942 v Kovorju ustrelili kot talca.
Slovenski prostor je oplemenitil z izjemno lekarniško zbirko, ki jo je dopolnjeval vse življenje. Njena lastnica je danes delniška družba Lek. Kot edina farmacevtsko-medicinska zbirka v Sloveniji z izjemnim kulturnim, izobraževalnim in znanstvenim pomenom, je bila Lavičkova zbirka na pobudo družbe Lek razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Zbirka obsega 402 knjigi in 200 predmetov nastalih od antike do 20. stoletja.
Lavičkova vila je bila zgrajena v letih od 1930 do 1940 v zmernem modernizmu. Je zidana nadstropna vila kvadratnega tlorisa s položno štirikapnico. Načrtoval jo je arhitekt Zoran Didek. Vila stoji v vasi Strahinj, v bližini Biotehniškega centra Naklo in avtocestnega izvoza Naklo.