LOVRO JECL - PALESTINA

KDAJ: 24.10.2023
PREDAVATELJ: LOVRO JECL
TEMA: PALESTINA

Lansko leto (2022) sem imel dvakrat možnost obiskati Palestino, oziroma natančneje Zahodni Breg. Palestina je mednarodno delno priznana država, ki je od leta 1967 okupirano območje pod nadzorom Izraela. Gre tudi za prizorišče že skoraj sto let trajajočega političnega konflikta med Palestinci in Izraelci, sledovi katerega so vidni skoraj na vsakem koraku. Kljub temu je (pred novembrom 2023, vojna v Gazi) Zahodni Breg mogoče obiskati relativno normalno. Obisk je, kar se tiče kriminala, neproblematičen in sam nisem imel težav z osebno varnostjo, se pa zaradi nepredvidljive politične situacije večkrat dogajajo strelski obračuni ali vpadi izraelske vojske v mesta. Oblasti lahko za nedoločen čas tudi zaprejo kontrolne točke na cestah, zato je ob obisku najbolje slediti nasvetom domačinov.
Razlog mojega prvega obiska je bila prvič mladinska izmenjava med Slovenci in Palestinci, drugič pa mednarodna konferenca v Ramali. S slovensko skupino z izmenjave smo poleteli v Tel Aviv (Izrael) in se od tam podali proti Nablusu, mestu na severu Zahodnega Brega. Navdušeni smo bili nad živahnim utripom mesta, pokritimi tržnicami, ki ponujajo nekaj za vsak okus ter prijaznostjo domačinov. Ker se Nablus nahaja v dolini, okoliški hribi ponujajo tudi krasne razglede na mesto, še posebej zvečer. V naslednjih dneh smo obiskali tudi mnoga druga mesta. Sledi izraelske okupacije so največkrat vidne ravno na poti med mesti, saj so le-ta pod nadzorom palestnske uprave (t.i. območje A), z njihovo okolico in podeželjem pa upravlja Izrael (t.i. območji B in C). Pogosto zato videvamo vojaške nadzorne točke, naselbine judovskih naseljencev in kilometre ograj ter bodeče žice.
Eno najbolj znanih palestinskih mest je Betlehem, kraj Jezusovega rojstva. Tam smo obiskali njegovo baziliko in prostor, kjer naj bi se rodil. Zaradi tega je mesto zelo turistično in destinacija mnogih katoliških romarjev. Poleg tega smo si ogledali tudi Banksyjeve poslikave na zidu, ki ločuje Palestino od Izraela. Vse umetnine si seveda delijo enako tematiko – okupacijo in željo po svobodi. Od tam smo odšli v Ramalo, de facto palestinsko prestolnico, kjer sem prebival ob drugem obisku države. Gre za živahno mesto, ki je bolj mednarodno in odprto ter manj tradicionalno od denimo Nablusa ali Hebrona. Tam smo obiskali tudi g. Kuzmo, slovenskega konzula v Palestini.
Nato smo se odpravili v Jeruzalem, mesto več deset religij na območju le nekaj kvadratnih kilometrov, ki pa se nahaja na izraelski strani razmejitvene črte. Ogledali smo si glavne znamenitosti, kot so Kupola na skali, mošejo Al-Aksa, Baziliko Božjega groba (kraj Jezusove smrti) in Zid Žalovanja, pomembno judovsko svetišče. Mesto ponuja izjemno raznolikost, arhitekturo in kulinariko, spet pa se lahko več ur izgubljate v pokritih tržnicah v starem delu mesta. Govorili pa smo tudi s palestniskimi prebivalci Jeruzelema, ki so nam pripovedovali o nenehnih konfliktih z judovskim prebivalstvom – a to največkrat ostane prikrito turistom.
Na koncu smo obiskali še jug Zahodnega Brega, natančneje Hebron z okolico. Hebron je poleg čudovitih steklenih izdelkov znan predvsem po vojaških nadzornih točkah v samem centru mesta, ki izgledajo kot ogromne jeklene ograje sredi ulice – te pa ločujejo Palestince od judovske naselbine, ki bolj spominja na trdnjavo. Nekaj podobnih primerov tako ekstremne delitve prebivalcev na majhnem območju smo videli tudi v okoliških vaseh.
Kljub vsem šokantnim prizorom pa so me zelo navdušile pozitivna energija, prijaznost in zanos Palestincev. Po izletih smo si vselej privoščili čaj ali kavo, se prepustili ritmom arabske glasbe in seveda dobro jedli. Najbolj so me navdušile Makluba (enolončnica s piščancem, rižem in zelenjavo), Kunafa (sladica iz testa in sira) ter tabuli (solata iz peteršilja, kuskusa in paradižnika).
Če povzamem, lahko rečem, da je Palestina država čudovitih pokrajn, mest in ljudi. Zaradi svoje zapletene zgodovine pa se je žal znašla pod okupacijo Izraela, ki ji preprečuje razvoj in lastno odločanje o svoji prihodnosti. Sam upam, da se bo politična situacija v prihodnosti kar se da mirno rešila, da bodo Palestinci lahko živeli v miru ter se svobodno gibali po svoji čudoviti državi.