Muzej mlinskih kamnov na Polici

Muzej mlinskih kamnov na Polici je bil odprt leta 2003. Uredila ga je družina Pavlin – Jagodic s Poličarjeve kmetije ob pomoči članov Turističnega društva Naklo. Kamnoseški rod kranjskih Puharjev je na jugozahodnem robu Udin boršta, med Polico (Poličarjevo kmetijo) in klancem Pečice na Pivki (danes ulica Glavna cesta v Naklem) iz konglomerata sekal mlinske kamne.
Ovali odsekanih kamnov domnevno pričajo o več, kot 350 let dolgi dobi delovanja kamnoloma. Trden in kompakten konglomerat je moral biti sestavljen iz čimveč belih prodnikov, ker bi temen kamen lahko potemnil belo moko. Poleg mlinskih kamnov so Puharji izdelovali še »konfine« (obcestne kamne) in iz neuporabnih skal »šoder« (pesek) za nasipanje cest. Še leta 1920 so na Polici izdelovali mlinske kamne kar štirje Puharji, oče Janez in sinovi Žana, Vinko in Francelj. Prodajali so jih po vsej Sloveniji in na Hrvaško.
Sredi 20. stoletja so zaradi obvezne oddaje pridelka državi kmetje ponovno naročali več mlinskih kamnov, da bi tako obdržali vsaj nekaj pridelka zase. Kasneje, ko so se razmere glede hrane v Jugoslaviji uredile je tudi povpraševanje po mlinskih kamnih hitro upadalo. Franc Puhar je v kamnolomu ostal sam. Leta 1975 je pri sedemdesetih letih izdelal zadnji mlinski kamen in se nato upokojil.
Danes na Polici ni več slišati udarcev kladiv, ostali so le uvali odtrganih kamnov, konglomeratna skala in edinstveni muzej v Evropi, ki si ga je vredno ogledati. Avtentično orodje in slikovno gradivo so muzeju podarili otroci zadnjega kamnoseka sinova Andrej in Franci ter hčerki Mara in Jožica.

Odpiralni čas muzeja: po dogovoru. Predhodno se je potrebno najaviti na Poličarjevi kmetiji, Polica 1, ali na tel: 04 257 12 92