Najlepše doma 2015

Kulturno-zabavni program s podelitvijo priznanj za lepo urejene domove in spomin na pomembne občane, katerih okrogle obletnice se Naklanci spominjamo letos. 
Člani Turističnega društva Naklo smo v četrtek, 12. novembra 2015, pripravili vsakoletno jesensko prireditev Najlepše doma.

Nanjo smo se začeli pripravljati  že konec julija, ko je tajnik društva Damijan Janežič v vaseh Naklo, Malo Naklo, Polica, Okroglo, Strahinj in Cegelnica fotografiral s cvetjem urejene hiše in vrtove. Oktobra je komisija turističnega društva fotografije pregledala in podala predloge za priznanja.
Za celotno ureditev hiše in vrta so jih prijele družine Čadež s Cegelnice, Marka Kočevarja in Janežič iz Temniške ulice, Tomaža Kozine z Okroglega in Jagodic s Poličarjove kmetije na Polici. 

Za lepo balkonsko cvetje so priznanja dobile družine FerenčakKovačecKošnjek in Jerebiz Ulice Vinka Rejca v Naklem, družina Igorja Drinovca z Okroglega in družina Uranič, po domače Hribovčova iz Strahinja.

Ker lastnikov gorenjskih nageljnov ni veliko, smo se letos odločili, da jim podelimo le bon za nakup novih gorenjskih nageljnov.

Priznanje za dolgoletno urejanje javne zelenice je prijel Peter Praprotnik, Zahvalno listino pa naš zvesti donator, naklansko podjetje MB merilno in rezilno orodje. Gospod Matej Bernard se vselej odzove na naše prošnje in nam priskoči na pomoč.  
V kulturno-zabavnem programu so nastopili Folklorna skupina Podkuca, narodnozabavni ansambel Rožnik iz Besnice, raziskovalec krajevne zgodovine Damijan Janežič, Pavel Marčun, ki nam je zapel pesem Zelenica, ki so jo peli člani Vokalnega kvinteta Gorenjci, ljudski pevci Šestica in humorist Tone Zupin iz Strahinja.

Predsednik društva Aleš Kokalj je v nagovoru poudaril, da si Naklo zasluži boljše sodelovanje med vsemi deležniki, ki se pojavljajo v javnosti. Predstavil je Španovo znamenje, eno od točk na Poti kulturne dediščine v Naklem. Znamenje je pomembno, ker v njem stoji kip Srca Jezusovega, delo domačina, kiparja Jožefa Pavlina, sicer zaposlenega v Vurnikovi delavnici v Radovljici. Letos mineva 140 let od Pavlinovega rojstva.

Predsednik Turističnega društva Naklo Aleš Kokalj.

Raziskovalec krajevne zgodovine in lokalni turistični vodnik Damijan Janežič je ob deseti obletnici smrti, kratko predstavil ljudskega rezbarja, podobarja in jasličarja Janeza Vovka s Police in pevca, organista, pevovodjo in skladatelja Valentina Zelnika s Pivke. Dejal je: »Kdor ne spoštuje svojih korenin in ne ceni dela prednikov ima prazno sedanjost in izgubljeno prihodnost. Izgubil se bo v množici neznancev in za njim ne bo ostalo sledi.«

Prireditev je povezoval Gregor Jovan. Za tehniko je poskrbel David Podobnik, za fotografijo in pisano besedo pa Damijan Janežič.