Obisk razstave presegel pričakovanja

Turistično društvo Naklo, Sekcija zgodovinarjev ljubiteljev in Kulturno društvo Dobrava Naklo, Sekcija likovnikov sta v soboto, 26. in v nedeljo 27. decembra 2015 pripravila razstavo v spomin trem pomembnim Naklancem: kiparju Jožefu Pavlinu, ob njegovi 140–letnici rojstva, rezbarju in jasličarju Janezu Vovku in pevcu, organistu, skladatelju in pevovodji Valentinu Zelniku, ob njuni 10. obletnici smrti.

Raz-pav-2 1

Razstavo z naslovom Sledi njihovih del še živijo je v Domu Janeza Filipiča v Naklem pripravil raziskovalec krajevne zgodovine in biografij Damijan Janežič. Nekaj kopij časopisnih prispevkov, razstavnih listov in fotografij je iz bogatega arhiva dodal docent, dr. Drago Papler. Slikarska dela – osnutek in portret Jožefa Pavlina, v tehniki olje na platnu, je dodala ljubiteljska slikarka Alojzija Murn iz Strahinja, Španovo znamenje, v akvarel tehniki, ljubiteljski slikar Zdravko Purgar iz Podbrezij, Katrušnikovo znamenje, v tehniki olje na platnu, pa Franci Markovec iz Žej.

Raz-pav-2 2
Slikarka Alojzija Murn je za razstavo prispevala osnutek in portret kiparja Jožefa Pavlina.

Razstavo je obiskovalcem predstavil avtor Damijan Janežič. Obisk Naklancev in občanov iz sosednjih vasi: Predoselj, Struževega, Podbrezij, Spodnjih Dupelj … je presegel pričakovanja. Razstavo je prišel pogledat tudi častni občan Občine Naklo, g. Dušan Mauser s soprogo iz Ljubljane in sinovo družino iz Dupelj.

Raz-pav-2 3

Raz-pav-2 4

Slikarja Franci Markovec in Zdravko Purgar sta za razstavo prispevala sliki Katrušnikovega znamenja iz Podbrezij in Španovega znamenja iz Naklega.

Med pomembnejšimi obiskovalci je bila Pavlinova vnukinja Marija Urh s soprogom Jožetom iz Mošenj, Zelnikova, po domače Jakčeva družina s Pivke, novinarka Suzana Kovačič z Gorenjskega glasa, nekateri Pavlinovi nečaki …
Obiskovalci so kulturno dogajanje v Naklem ob koncu leta pohvalili. Želijo si, da bi se takšne in podobne prireditve odvijale pogosteje. Pogrešajo kulturna srečevanja, druženje in pogovor.

Raz-pav-2 5
Razstavo si je ogledal tudi predsednik turističnega društva Aleš Kokalj.

Ko je ob koncu drugega razstavnega dne ura odbila 17. sva z Alojzijo Murn začela pospravljati panoje, tedaj pa so se odprla vrata in vstopil je še zadnji obiskovalec. Počakala sva, mu predstavila razstavo, nato pa jo zares pospravila. Obiskovalec se je za predstavitev zahvalil in povedal: »Vovka in Zelnika sem poznal, za Pavlina pa slišim prvič.« In tako odslej še en Naklan'c ve za vse tri pomembne može.

 

 

 

Raz-pav-2 6
Avtor razstave Damijan Janežič in doc. dr. Drago Papler, ki je prispeval nekaj arhivskih dokumentov. Fotografirala Vanja Papler. 

Z razstavo Sledi njihovih del še živijo smo v turističnem in kulturnem društvu širili védenje o naših pomembnih prednikih – Naklancih.

Raz-pav-2 7