Premiera filma Turistična sopotja

V petek, 29. novembra, je v Gostilnici Kresnik na filmskem večeru mag. Drago Papler predstavil dva filma.

Avtor in producent filma Turistična sopotja mag. Drago Papler z ženo Sonjo, v ozadju Jože Štilec igra na harmoniko.

Iz Filmskega arhiva pri Arhivu Republike Slovenije je dobil deset minut dolg nemi film ZADRUŽNA ŽIVINOREJA IN MLEKARSTVO NA GORENJSKEM, (Slovenija, Jugoslavija, 1932) Režija: Josip Sostič. V njem je prikazana živinoreja in mlekarstvo v Naklem, posredno pa tudi razvoj vasi. V nekdanjem Zgubovem furmanskem hlevu, je tedaj deloval napredni mlekarski predelovalni obrat, ki je leto kasneje prevzel vlogo predhodnice Gorenjske mlekarne.

Kratki film Zadružna živinoreja in mlekarstvo na Gorenjskem predstavlja neprecenljiv zgodovinski dokument; tako s področja domoznanstva (krajevne zgodovine), kot etnologije.

V drugem delu je mag. Drago Papler, kot avtor in producent predstavil premiero filma TURISTIČNA SOPOTJA. V njem je predstavil uro in 53 minut dolgo popotovanje po turističnih prireditvah v Naklem, od leta 1993 do danes. V film je vključil dokumentarne posnetke prireditev Turističnega društva Naklo v letih od 1993 do 2013 (praznovanje 30, 40 in 50 obletnice društva, prireditve Dan Nakla, Pirhariada …) in spremljajočih dogodkov: Dan Nakla (1993), 30 let Vokalnega kvinteta Gorenjci (1994), Na obisku pri skladatelju in pevovodju Valentinu Zelniku (1994), Dogodki ob prazniku občine Naklo (1998), Odločitev za začetek gradnje Biotehniškega centra Naklo v Strahinju (2002), Turistična prireditev Pihariada (2003), Razstava rezbarja Janeza Vovka (2005), Etnološka prireditev Žetev (2001), Parada ob 100-letnici kmetijskega zadružništva v Naklem (2003), Podoknica s Francem Pestotnikom – Podokničarjem v Strahinju (2002), 40 let Turističnega društva Naklo (2003), Tulipan (2001). 

S predstavitvijo filma Turistična sopotja smo v Turističnem društvu Naklo sklenili praznovanje Zlatega jubileja.

Drago Papler je s filmom Turistična sopotja v obliki prijetne zgodbe ohranil dokumentarno gradivo s prireditev zadnjih dvajsetih let v Naklem. Obenem je zaznamoval dvajsetletnico dela pred  mikrofonom.