Turizem in prosti čas za Gorenjce zamujena priložnost

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je od srede, 28. januarja do sobote, 31. januarja 2015 potekal Sejem Alpe–Adria: Turizem in prosti čas. Letošnji moto sejma je bil aktivni turizem. Predstavljajo ga pohodništvo, kolesarjenje, ribolov, na novo pa ekstremni, adrenalinski (vodozmajarstvo, deskanje na snegu, jadranje na deski, deskanje na vodi, adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi, jadralno padalstvo, potapljanje na vdih, rolkanje na deski, BMX kolesarjenje …) in urbani športi. V času sejma so potekala predavanja, okrogle mize predstavitve …

Sejma se žal Občina Naklo ni udeležila. Pretekla leta je na sejmu sodelovala v okviru Regionalne destinacijske organizacije (RDO) s sedežem na Bledu. Letos tudi RDO ni imel prave vizije predstavitve Gorenjske. Stojnica je na prvi pogled delovala zapuščeno in brez življenja. Na njej sta bili, tedaj, ko sem jo obiskal, le dve predstavnici Gorenjske, med tem, ko so sosednje stojnice kipele od življenja.

Potem, ko smo v Turističnem društvu Naklo ugotovili, da Občina Naklo na sejmu ne bo zastopana smo se povezali z Gorenjsko turistično zvezo. Njeni sekretarki Mirjam Pavlič smo pripravili nekaj prospektov, v soboto pa sta se na sejem odpravila predstavnika turističnega društva, tajnik Damijan Janežič in član upravnega odbora David Podobnik. Pri pripravi prospektov smo ugotovili, da gre povečini za zadnje izvode.
Žal je potrebno priznati, da nekatere pokrajine znajo svoje področje, vsaj s predstavitvenimi prospekti bolje predstaviti, kot Gorenjska. Znajo se povezati! Primer takšnega sodelovanja je severna Primorska. Povezale so se občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Nova Gorica. Gorenjska tega ne zmore!

Sredi januarja je RDO predstavila turistični katalog Okusi Gorenjske. V njem je predstavljena tudi Občina Naklo. Žal brez fotografije Naklega ali kake znamenitosti. Značilne jedi vasi v Občini Naklo so kranjska klobasa, potica, rokovnjaški golaž, rokovnjaški ričet, obara in ajmoht. Ali res? In zakaj v brošuri ni predstavljenega sira in mlečnih izdelkov s Poličarjove kmetije na Polici? Pa izdelkov iz sadja, ki jih izdelujejo podbreški sadjarji? … Člani Turističnega društva Naklo smo za izdajo kataloga izvedeli šele ob izidu. V arhivu imamo dovolj Fotografij vasi in znamenitosti Občine Naklo. Znali, pa bi odgovoriti tudi na marsikatero vprašanje, ki doslej ostaja neodgovorjeno.  
Skupaj z Okusi Gorenjske je izšla brošura Čarobne poroke. V njej Občine Naklo ni zastopane. Menda nimamo primernih prostorov za civilni, niti verski obred poroke. Ne bo držalo. Imamo jih: v Graščini Duplje, v kapelici vile Toma Zupana na Okroglem, na Taboru v Podbrezjah in še kje. 
Brošure lahko v digitalni obliki pogledate na: 
http://www.bled.si/si/o-bledu/tiskovine/Slovenske-Alpe-Gorenjska