Naklanci smo se spomnili stoletnice pošte

V petek, 27. junija nekaj po 18. uri, je v Naklem spet trobil poštni rog. V vas je pripeljala poštna kočija. Presenetljivo velika množica Naklancev in obiskovalcev, celo iz Tržiča in Ljubljane (novinar Drago Bulc …) je želela videti razliko med poštnim uradom nekoč in danes. Prireditev Stoletje Pošte v Naklem sta pripravila Konjeniško društvo Naklo in Turistično društvo Naklo.

Pred stotimi leti je bil poštni urad v Korenčanovi, po domače Španovi gostilni v Naklem. Na prireditvi je pismonoša igral Tine Marinšek iz Šenčurja, gostilničarja Jože Ažman iz Naklega, natakarico Ana Marinšek in poštarico Joži Ažman.

Pomožna pošta Naklo in nato Pogodbena pošta Naklo je bila še kake štiri leta po ustanovitvi uradne pošte, leta 1914 v Korenčanovi, po domače Španovi furmanski gostilni v Naklem. Španovega gostilničarja in poštno upravnico sta igrala Jože in Joži Ažman iz Naklega. Oblečena sta bila v nošo tistega časa. Prav tako tudi prvi pismonoša Joža (Tomazin), ki ga je igral Tine Marinšek iz Šenčurja. Natakarica v gostilni je bila njegova žena Ana. 
Prireditev je povezoval Zdravko Cankar, član Konjeniškega društva. Raziskovalec krajevne zgodovine Damijan Janežič je predstavil najpomembnejše podatke iz preteklosti naklanske pošte. Sicer pa je bila na prireditvi na voljo knjižica Stoletje Pošte v Naklem, ki obširneje predstavi pošto v občini Naklo. Opisane so pošte Naklo (1881–1914–2014), Duplje (okoli 1925–1952–2014) in Podbrezje (1870–1952). Napisal jo je Damijan Janežič, založilo pa Turistično društvo Naklo.

Med prireditvijo so se zavrteli člani Folklorne skupine Društva upokojencev Naklo.
Povezovalec Zdravko Cankar je posebej poudaril: »Prihod pošte je za Naklo pomenil razvoj vasi, napredek, odprtost v svet.«

Odlok o ustanovitvi pošte je v Naklo prinesel in prebral Gorazd Kavčič, ki je nadomeščal direktorico poslovne enote Pošte Slovenije v Kranju. 
Spomine na čas pred petdesetimi leti je obudila takratna upravnica Pošte v Naklem Srečka Petek iz Podbrezij. Povedala je: »Na pošti sva bila s pismonošem sama. Vse delo sem opravila sama na roko.«

Motorno kolo, kolo in dostavni avtomobil so prevozna sredstva pismonoš danes. Nekoč je postiljon prevažal pošto s poštno kočijo.
Tudi pismonoša Franc Potočnik s Police je dejal: »Na Pošti v Naklem sem bil zaposlen 38 let. Vsak dan sem prekolesaril okrog 35 kilometrov in to v vsakem vremenu.«

Pismonoša Jakob Mali iz Zadrage se je pripeljal z nepogrešljivim poštnim motornim kolesom. Z njim je, ko je bil še zaposlen raznašal pošto. 
Sedanja upravnica Pošte Naklo je Milena Jenko. »Trenutno nas je zaposlenih devet. Pokrivamo 1434 gospodinjstev. Iz Naklega gre dostava pošte še v Duplje, kjer je 430 gospodinjstev.«

Poštna kočija s postiljonom (igral ga je Anton Pavlin) in Anžetom Balantičem, ki je igral na poštni rog.

Ob koncu prireditve so se predstavili sedanji pismonoše. Na prireditveni prostor so se pripeljali s kolesom, motornim kolesom in avtom. Skupaj s sodelavkami so se postavili ob bok postiljonu in poštni kočiji. Tako so obiskovalci prireditve nazorno videli razvoj poštne službe.  
Na prireditvi so nastopili Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo, ljudske pevke Otroške folklorne skupine Podkuca, plesna skupina Skokice iz Osnovne šole Naklo, na poštni rog je trobil Anže Balantič iz Zgornjih Dupelj, postiljona je predstavljal Anton Pavlin, po domače Matijovc iz Malega Naklega. Scenarij prireditve so sestavili Janez Črnilec, Zdravko Cankar in Damijan Janežič.

Množica ljudi, bilo jih je več, kot tristo je z zanimanjem spremljala šolsko plesno skupino Skokice.

Po prireditvi so člani Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi,  obiskovalce postregli s tenstanim krompirjem in kranjsko klobaso. Krompir je darovala Halovčova kmetija iz Strahinja, klobase pa Prim mesnine. 
Konjeniško društvo Naklo je izdalo jubilejno razglednico in znamko, Turistično društvo pa knjižico Stoletje Pošte v Naklem. Slednja je po ceni 5 eurov je na voljo v Gostilnici Kresnik v Naklem.

Del nastopajočih, nekdanjih in sedanjih zaposlenih se je ob koncu prireditve postavilo pred poštno kočijo in nastal je posnetek za spomin.