Na Ljubljansko barje in pražen krompir

Letošnji 19. svetovni festival praženega krompirja je pod pokroviteljstvom Društva za zaščito praženega krompirja prevzela občina Postojna. Odvijal se je na parkirišču Poslovno trgovskega centra v Postojni.

Člani turističnih društev Naklo in Kokrica in prijatelji iz Krope, Cerkelj in Preddvora smo se v soboto, 7. septembra, najprej sprehodili po Ljubljanskem barju. Turistični vodnici Janja in Barbara iz Krajinskega parka Ljubljansko barje, sta nas popeljali do barjanskih oken. To so majhna jezerca na dnu katerih so izviri,   podobni izvirom Save Dolinke v Zelencih. Globoki so tudi do šestdeset metrov. Dekret o izsuševanju Ljubljanskega barja je izdala cesarica Marija Terezija. Predstavili sta začetke naseljevanja ljudi in gradnjo hiš sredi 19. stoletja. Prvo cesto čez Ljubljansko barje so zgradili v prvi polovici 19. stoletja. Ko so novi naseljenci, ki so bili povečini iz nižjega sloja ljubljanskega meščanstva, ugotovili, kako dobra je šota za kurjenje, so jo začeli žagati in uporabljati za kurjavo. Barje je zaradi šotaste zemlje zelo rodovitno in razen nekaterih izjem pridelki dobro uspevajo. Tako, kot povsod po Sloveniji so se tudi na Barju zarasle tujerodne rastline, ki delajo škodo domači naravi. Zaradi visoke podtalnice hiše na Barju nimajo kleti. Ob spomladanskih in jesenskih poplavah navadno cesto skozi Črno vas kar zaprejo.

Cerkev sv. Mihaela, ki stoji v Črni vasi na Barju, nam je predstavil župnijski upravitelj, salezijanec Mirko Simončič. Dejal je, da je cerkev biser slovenske kulturne dediščine. Načrtoval jo je izjemni slovenski arhitekt Jože Plečnik. Pri gradnji je uporabil slovenki les in kamen. Za podporne stebre je uporabil cevi za kanalizacijo in tako pocenil delo. Dograjena je bila leta 1938. Tako, kot vse stavbe na Barju tudi Plečnikova cerkev stoji na pilotih.

Pot nas je nato peljala na festival praženega krompirja v Postojno. Točno opoldne smo bili zbrani ob naklanski stojnici s praženim krompirjem in kranjsko klobaso. Krompir so pražili Maša Vodenik, Brane Gabrič, Gregor Jovan in Bojan Bajželj. Pomagali so jim Aleš in Sofija Kokalj in David Podobnik. Izletniki so se nato izgubili med stojnicami in okušali različne vrste krompirja.

Damijan Janežič, ki je pripravil in vodil izlet, je ob koncu vse povabil na predstavitev treh različnih vrst piva in gin iz brinovih jagod, pivovarne Varissh iz Postojne.