Vokalni kvintet Gorenjci iz Naklega

Vok-Kvi-Gor 1
Vokalni kvintet Gorenjci, Mirko Poličar, Janez Šter, Janko Poličar, Tine Zelnik in Stane Novak, arhiv Mirka Poličarja

Člani Vokalnega kvinteta Gorenjci so izšli iz bogate naklanske pevske tradicije. Že v prvem desetletju 20. stoletja je v Naklem deloval velik mešani pevski zbor z imenom Pevski klub v Naklem. V letih po drugi svetovni vojni so delovali kar trije pevski zbori: pionirski, moški in mladinski. Slednji je bil med boljšimi. Leta 1946 je v Kranju zmagal, večkrat pa je pel tudi na radiu Ljubljana.
Iz njegovih vrst so se vključili v Vokalni kvintet Gorenjci Tine Zelnik ter brata Janko in Mirko Poličar. Vsi trije so začeli zgodaj prepevati, tako na vasi, kot v mešanem cerkvenem pevskem zboru.
Vokalni kvintet Gorenjci je začel delovati leta 1964 in je v nekem smislu nadomestil kvartet Fantje na vasi, ki je prenehal peti. Posvetili so se slovenski pesmi; ljudski, umetni in narodnozabavni.
V prvem sestavu so prepevali ustanovni člani: brata Janko (1932 – 1984), bariton in Mirko Poličar  (1934 - ), prvi tenor, iz Naklega, Valentin (Tine) Zelnik (1930 – 2005), drugi bas, s Pivke pri Naklem, Janez Šter (1931 – 2008), drugi tenor, iz Trboj in Stane Novak (1933 - ), drugi bas, s Prebačevega.
Februarja 1964 so prvič nastopili v oddaji Četrtkov večer na radiu Ljubljana. Za radijski arhiv so vsako leto vsaj dvakrat snemali ljudske in umetne pesmi. Redno so nastopali v televizijskih oddajah, kot so Srečanje v hotelu Slon, Sestanek v nebotičniku, TV kavarna, Koncert iz naših krajev, silvestrske oddaje, nastopali so z radijskim orkestrom in s Triom Mihe Dovžana. Prepevali so Slovenskim izseljencem po Jugoslaviji in Nemčiji.
Kljub težkim časom so redno študirali in prepevali sakralno pesem.
Trikrat zapored so zmagali v radijski oddaji Amaterski zbori pred mikrofonom (1976 – 1978). Leta 1984 so v Rimu peli papežu Janezu Pavlu II. in obenem za radio Vatikan posneli božične in Marijine pesmi, ki so potem izšle na kaseti. 

Isto leto je v delovni nesreči umrl vodilni glas kvinteta, odlični baritonist Janko Poličar. Zamenjal ga je Franci Šarabon iz Tržiča. Leta 1985 je za vedno utihnil glas Tineta Zelnika. Zaradi bolezni grla je ostal brez glasilk, zamenjal ga je Miran Križaj iz Strahinja. Naslednje leto je bolezen tudi Stanetu Novaku preprečila nadaljnje sodelovanje s kvintetom. Zamenjal ga je Franci Grandovec, iz Križ pri Tržiču.
Kvintet je deloval naprej, še vedno pod umetniškim vodstvom Tineta Zelnika, a kakovosti petja prvega sestava ni nikoli več dosegel. Tudi nastopov je bilo z leti vedno manj.
Izdali so preko 40 plošč in kaset. Večino v času prve zasedbe, ko je bil kvintet med vodilnimi slovenskimi zbori in je pogosto prepeval skupaj s Slovenskim oktetom.

V začetku šestdesetih let je Vokalni kvintet Gorenjci začel sodelovati s Triom Mihe Dovžana (citrar in vodja Miha Dovžan, kitarist Ive Dolžan in harmonikarji Vital Ahačič, nato pa Jože Burnik in za njim Jože Hribar) in nastal je Ansambel Mihe Dovžana z Gorenjci iz Naklega. Ansambel je hitro osvojil srca poslušalcev.
Pred snemanjem druge plošče se jim je pridružila pevka Ivanka Kraševec. Izkazalo se je, da je bil to zadetek v polno. Vrstile so se uspešnice: Ujemi me, Srne, Moravška dolina, Šopek jasmina, Moj vojak, Lokvanj, Dobra volja, Nakelska polka, Lepa mlinarica in druge.
Ansambel je prepotoval Evropo, Kanado in Ameriko.
Po odhodu Ivanke Kraševec k Alpskemu kvintetu so z ansamblom krajši čas sodelovale pevke Jelka Cvetežar, Meta Malus in Marta Stare. Kljub odlični glasbi nekdanje priljubljenosti ansambel ni več dosegel.
Ansambel je posnel štirideset plošč. Velikokrat je nastopil na televiziji Ljubljana. Začel je v črno-beli tehniki, posnel pa je tudi več samostojnih barvnih oddaj. Leta 1969 so prepevali in igrali predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu – Titu.

Zadnjič je ansambel nastopil na tretjem Alpskem večeru leta 1988.

Vok-Kvi-Gor 2
Ansambel Mihe Dovžana z Gorenjci je v Radencih leta 1968 igral in prepeval predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu-Titu, arhiv Mirka Poličarja