Festival praženega krompirja v Doberdobu

Oj Doberdob, slovenskih fantov grob! To je verz iz že skoraj ponarodele pesmi, ki poje o trpljenju slovenskih fantov na soški fronti v času prve svetovne vojne.
Letošnji festival praženega krompirja je bil v soboto, 1. septembra 2018, v Doberdobu. Kljub napovedim, da bo vreme vse prej kot lepo, smo se zjutraj izletniki iz Naklega in ekipa naklanskih pražilcev optimističnih obrazov podali na pot. No potem, ko smo pobrali še Kokrčane, dobre volje kar ni hotelo zmanjkati. Član Turističnega društva Naklo in lokalni turistični vodnik Damijan Janežič sem o vsaki stvari, ki smo si jo ogledali pripravil nekaj misli. Že na poti, v avtobusu, sem predstavil Doberdob. Po prihodu smo se skozi lepo urejeno vas, ki ima cerkev, šolo, občinsko stavbo, pošto, lekarno, trgovino, več kmečkih turizmov, muzej in od leta 1916 spominsko obeležje padlim slovenskim vojakom na soški fronti, tudi sprehodili. Spotoma smo si ogledali župnijsko cerkev sv. Martina.
Sredi dopoldneva smo bili domenjeni za ogled kotička s kraškimi pridelki in muzeja Deželni naravni rezervat Doberdobsko in Prelosno jezero. Po njem sta nas vodila Saimon in Tina. Povedala sta da je bila pred stoletjem okolica Doberdoba revna z rastlinjem. Najpogostejša rastlina Krasa je bilo brinje. Do danes ga je skoraj v celoti izpodrinil invazivni ruj. Predstavila sta današnjo živalsko in rastlinsko podobo. Kjer stoji danes muzej je nekoč deloval kamnolom. Očetje in dedje današnjih Doberdobcev so tako delali v kamnolomu ali v ladjedelnici v Tržiču, obenem pa obdelovali majhne kmetije. Muzej je zasnovan iz več manjših enot, ki predstavljajo jezeri, prazgodovino doberdobskega prostora, kraški suhi zid, rastlinstvo, živalstvo, prvo svetovno vojno v Doberdobu, kamnolom, kjer so kopali apnenec in marmor in življenje Doberdobcev nekoč.
Opoldne smo se odpravili na prireditveni prostor festivala praženega krompirja k spomeniku padlim slovenskim vojakom.
Med več, kot petdeset stojnicami, kjer so pražili krompir na vse načine, je bila tudi stojnica Turističnega društva Naklo. Na njej so Naklanski pražen krompir s kranjsko klobaso pražili Maša, David, Brane, Bojan, Sofija, Nik in Eva.
Slovenska govorica po Doberdobu ni odmevala le prvega septembra, tudi sicer Doberdobci radi govorijo slovensko.
Iz za oblakov pa je dopoldne padla le še kakšna kaplja, bolj ko smo se bližali pivu v Batujah na Vipavskem, bolj se nam je smejalo sonce. In pivo iz pivovarne Kastra se nam je prileglo. V mraku smo izlet sklenili na Kokrici in v Naklem in se dobre volje razšli.