23. SVETOVNI FESTIVAL PRAŽENEGA KROMPIRJA

V soboto, 2. septembra, smo se člani Turističnega društva Naklo že sedmič udeležili festivala praženega krompirja. Tokrat so ga v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja, Občine Bovec in Turističnega društva Bovec pripravili na letališču v Bovcu. Sodelovalo je petdeset ekip, povečini članov turističnih društev, društev kmečkih žena in gostiln. Pripravili so 53 različnih vrst praženega krompirja, obiskovalcev pa je bilo okoli 3000.

Z Gorenjske smo se ga udeležile ekipe turističnih društev Naklo, Šenčur, Gorenja vas iz Poljanske doline in Gostišče Tulipan iz Lesc. V Turističnem društvu Naklo smo ga pripravili s kranjsko klobaso narezano na kolesca.

V Turističnem društvu Naklo smo pripravili tudi izlet. Poleg Naklancev in  rednih udeležencev iz Cerkelj na Gorenjskem, Krope in od drugod, so se ga udeležili člani turističnih društev Kokrica in Železniki. Vseh izletnikov nas je bilo petinsedemdeset.

Pred prihodom na 32. Svetovni festival praženega krompirja, smo se ustavili v trdnjavi Kluže, kjer nam je vodnik Matjaž predstavil zgodovino trdnjave, prostora severno od Bovca, in potek prve svetovne vojne v okolici Bovca. Nato smo si trdnjavo tudi ogledali.

Po končanem festivalu smo se ustavili še v Muzeju od planine do Planike. Vodnica Teja nam je na kratko predstavila izdelke Mlekarne planika, nato pa nam je predvajala film, v katerem je bilo predstavljeno sirarjenje na posoških planinah in današnja proizvodnja izdelkov Mlekarne Planika.

Pred vrnitvijo čez prelaz Predel na Gorenjsko smo si ogledali še korita Soče pod Napoleonovim mostom pri Kobaridu.

Seveda ob povratku domov, po stari navadi, nismo pozabili na pivo ene manjših slovenskih pivovarn v Radovljici. 

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi nas je ob koncu festivala povabilo na 24. Svetovni festival praženega krompirja, prihodnje leto, na Reko / Rijeko na Hrvaškem.