Zdravilne Gobe

V torek 28. februarja je dr. Andrej Gregori iz Zavoda za naravoslovje predstavil zdravilne snovi gob za zdravje ljudi in nekaterih  živali. Povedal je, da so sledi gob odkrili že pri Ötziju, človeški mumiji najdeni zamrznjeni v ledeniku v Italiji. Živel je v 34. stoletju pred našim štetjem. V zadnjih stoletjih so se znanja s področja tradicionalna medicine večji meri porazgubila. Danes prihajajo k nam z vzhoda, kjer so se ohranila. Tako so na Japonskem zdravila iz gob začeli delati že v 60. letih preteklega stoletja. Bukovo kresilko so uporabljali, ne le v zdravstvene namene, pač pa so iz njenih vlaken izdelovali odeje, klobuke, torbe, z njo so netili ogenj.
Potreba po gobah narašča, zato jih v naravi ne zraste dovolj. Dr. Gregori s sodelavci jih za potrebe trženja goji. Ob koncu je predstavil še gojenje gob. To delo, če se držimo predpisanih navodil ni zahtevno.  
Predavanje je Gregorijev sodelavec Anže zaključil s predstavitvijo izdelkov iz gob, ki jih trži podjetje MycoMedica in degustacijo.