Podzemni svet Udin boršta

22. novembra se je jamar in zbiralec mineralov in fosilov Davorin Preisinger iz Kranja oglasil v Naklem. Predstavil nam je podzemni svet Udin boršta.

Povedal je, da je Udin boršt kraškega izvora in zakaj so nastale jame. Kamnine Udin boršta so iz konglomerata, ki ga veže kalcit. Ta se počasi topi, zato v nekaterih jamah, predvsem v Veliki Lebinici že nastajajo majhni kapniki.

V Udin borštu so naslednje jame: Arneševa Luknja v Spodnjih Dupljah (Po izmerjeni dolžini rovov, druga po velikosti.), Dupulnjek v Zadragi, Velika Lebinica za Strahinjem (Po izmerjeni dolžini rovov, najdaljša po velikosti.), Mala Lebinica (V katastru jam je še vedno označena, dejansko pa je ni več. Bila je spodmol, ki je imel zelo ozek vhod. Z leti se je zasul.). Dacarjevo Brezno, Brezno v Kvikševem partu, Jama v Arhovem partu, Arhova jama v Zgornjih Dupljah, Arhova Zijavka v Kamnjeku, Kadunčov Studenec v Strahinju, Arneševa Zijalka pri Spodnjih Dupljah, Pekel v Klemenčevem gradišču pri Letenicah, Vodovod Naklo (med Strahinjem in Spodnjimi Dupljami), Kačja jama …

Večina jam je na zahodni strani Udin boršta. 

Jamarji so začeli jame sistematično raziskovati po drugi svetovni vojni. Jamarsko društvo v Kranju je bilo ustanovljeno leta 1975.