Domoznanski izlet v Kamnik

V soboto, 3. marca smo Naklanci obiskali Kamnik. Turistični vodnik Gregor Ugovšek nas je popeljal po mestu in nam predstavil zgodovino Kamnika in pomembne spomenike kulturne dediščine. Med njimi spomenik Rudolfu Maistru, del Frančiškanskega samostana, cerkev sv. Jakoba, kapelo posvečeno žrtvam druge svetovne vojne, ki je Plečnikovo delo. Ustavili smo se v dobro založenem turistično informacijskem centru. V Maistrovi rojstni hiši, smo si ugledali vodeno razstavo o Rudolfu Maistru in bojih za severno mejo. Zgoščeno nam je tematiko predstavila muzealka Alenka Juvan. Po koncu pohajkovanja smo se med snežinkami vpeli na grad Zaprice, kjer ima sedež in zbirke Medobčinski muzej Kamnik. Zbirke, še posebej arheološko, nam je predstavila kustosinja, arheologinja Janja Železnikar.

Kamnik je zanimivo mesto, Polovico dneva nikakor ni bilo dovolj, da bi ga temeljito spoznali. Vsi trije vodniki so nam mesto predstavili na zelo zanimiv način. Ob povratku je večina izletnikov pritrdila misli, da ima Kamnik odlične vodnike, ki bi jih lahko poslušali še kako uro več.

Uh, seveda, žejni pa iz Kamnika nismo šli. Ustavili smo se še v točilnici piva Mali grad. Postregli so nam s svojim pivom. Po nekaj urah pohajkovanja po Kamniku smo si ga zaslužili. Tudi domače, kamniško pivo je ena od znamenitosti mesta pod kamniškimi planinami.