DREJC KOKELJ IN GAŠPER ŽUN - KAMČATKA

Predavatelja: Drejc Kokelj in Gašper Žun 
Datum: 16.11.2021 
Ura: 18. uri 
Kje: Gostilnica Kresnik Naklo

Kamčatka je dežela vulkanov, ledu in medvedov. Je polotok na skrajnem ruskem vzhodu, kjer se začenja dan. Je območje neokrnjene narave, kamor še ni posegel človek.
Na potovanje sva se odpravila leta 2019, s polnimi nahrbtniki hrane, alpinistične opreme: derez, cepinov, vrvi, šotorov in tudi toplih puhovk (sredi poletja). Tam se je izkazalo, da potrebujeva tudi pekoči sprej in signalne rakete za boj z medvedi. Teh je namreč na polotoku več kot ljudi.
Pot sva začela na južnem delu polotoka, kjer sva prehodila kraterje vulkanov Mutnovskij, Gorelij in Viljučinskij. Prvič sva se srečala z gejzirji, izviri vroče vode, samorodnim rumenim žveplom in njegovim smradom.
Nadaljevala sva po edini cesti na sever, v vas Ključi. Cilj je bil najvišji aktivni vulkan Evrazije: Ključevskaja sopka. Vzpon sva začela pri komaj nekaj 10 m nad morjem in se preko vojaškega letališča, neprehodnega grmovja, ledenikov, skal in gladkih pobočij povzpela na okrog 4800 m visok vrh. Ob lepem vremenu, ki je tu le izjema (desno Atlantik, levo Ohotsko morje), se je videlo obzorje na vse strani prostrane Kamčatke.
Sestop sva nadaljevala preko ostrih vulkanskih skal in številnih ledeniških rek ter skupaj opravila okrog 150 km (z 10000 višinskimi metri) poti v čisti divjini.
Srečanje z medvedi, ribolov lososov, prosto sprehajanje po vulkanskem kraterju, izbruh vulkana ob večnem snegu in ledu, divja narava ... vse to je Kamčatka.
Drejc Kokelj in Gašper Žun