GAŠPER ŽUN IN UROŠ ZAVRTNIK - KIRGIZIJA IN PEAK LENIN

Predavatelj: Gašper Žun in Uroš Zavratnik
Datum: 22.02.2022
Tema: Kirgizija in Peak Lenin

Kirgizija je nekdanja sovjetska republika v centralni Aziji, ki je od vseh držav najdlje oddaljena od vseh morij. Ponuja tako bogato zgodovino kot nedotaknjeno divjo naravo.

Muslimanske naselbine so nastale v razcvetu Svilne poti, nekdanji karavan seraji pa so danes največja mesta v državi. Sicer še vedno precej ljudi živi nomadsko življenje na prostranih pašnikih pod zasneženimi vrhovi. Tam prebivajo v jurtah in pasejo konje, govedo in ovce. Te so sploh specialiteta v kirgiški kuhinji, ki se tesno prepleta z bližnjo kitajsko.

Država je izrazito celinska, saj se nobena njena reka ne izliva v morje, pač pa jih precej polni eno največjih svetovnih jezer Issik-Kul, kirgiško morje. Najnižja nadmorska višina se ne spusti pod 100 m in se povzpne vse do skoraj 7500 m. Tukaj se svet postopoma začne vzpenjati vse do Himalaje in alpinistom v Nebeškem gorovju in Pamirju ponuja veliko izzivov.

Vzpon na Pik Lenin je posebno doživetje - takih ledenikov, serakov in nadmorske višine preko 7000 m ni v naši bližnji okolici. Težka oprema, naporna aklimatizacija, nepredvidljiva narava, mogočnost v vseh pogledih, vendar čudoviti sončni vzhodi in razgledi do ukrivljenega horizonta ...

Centralno Azijo raziskovala Uroš Zavrtanik in Gašper Žun.