Potep po Poljski

V torek, 9. februarja nas je obiskal Ivan Meglič, predsednik KTD Pod krivo jelko Duplje. Predstavil je Poljsko. Po njej se je večkrat potepal sam in skupaj s predstavniki Občine Naklo. Cilj njihovega potovanja je bilo manjše mesto Nakło nad Noteciᶏ ob reki Noteć v severnem delu Poljske. Tam živi veterinar Pavel Wyczanski pobudnik pobratenja z Občino Naklo.

Opisal nam je zgodovino Poljske in prijeten izlet po Poljski. Na Poljsko so vstopili pri znanem zimsko športnem središču s skakalnicami Zakopane. Leži ob reki Dunaec. Poljska je znana po velikem številu lesenih cerkva. Najbolj znani Poljaki so skladatelj svetovnega slovesa Frederic Chopin, astronom Nikolaj Kopernik in Karol Wojtiła, papež Janez Pavel II. Pot so nadaljevali v Krakow. Leži ob reki Visli. Po starem mestnem jedru vozijo krasne kočije. Ustavili so se v Čenstohovi na Jasni gori, svetovno znani božji poti. Ob cerkvi je postavljen križev pot in nadnaravno velik kip poljskega papeža. Obiskali so še nekaj manjših mest, med njimi Bytgotzcz (Bidgoč) – vzhodne Benetke. Mesto je prepleteno s kanali. Zanimivo mesto je Biskupin, kjer je muzej koliščarjev. Občasno v živo zaigrajo življenje koliščarjev.

V drugem delu je predavatelj predstavil film ob desetletnici sodelovanja slovenskega in poljskega mesta. V Nakło nad Noteciᶏ so hodili v izmenjavo tudi dijaki z Biotehniškega centra Naklo.

Ob koncu je Ivan Meglič dejal: »Žal je po letu 2010 sodelovanje občin zamrlo, kar je škoda.«