Jan Bizjak - Za zdrav pridelek na domačem vrtu

Predavatelj:           dr. Jan Bizjak
datum:                   25. januar 2022
čas:                        18:00 
kje:                        Gostilnica Kresnik

 

Ker se pomlad nezadržno bliža je tokrat v Naklo prišel doktor agronomije Jan Bizjak iz Lesc. Je strokovnjak s področja pridelave zelenjave, urejanja sadnega in okrasnega vrta, javnih površin in zdrave prehrane.

Ker bomo kmalu začeli s sejanjem zelenjave v tople grede ali le v korito, nam je natrosil vrsto malih skrivnosti s področja pridelave zelenjave na domačem vrtu in obrezovanja sadnega drevja.

Spomnil nas je, da je nekoč imela vsaka domačija ob hiši velik zelenjavni vrt in sadovnjak z visodebelnimi drevesi. Današnje hiše imajo le majhen vrt, na njem pa okrasno travo, kak grm ali okrasno drevo. Mladi menijo, da se vse  da dobiti v trgovini. To je res, a Jan meni: ''Kupljeno v trgovini ni isto, kot pridelano doma. Ne vemo kako dolgo pot je opravilo živilo, kolikokrat je bilo škropljeno s pesticidi, niti ne moremo biti prepričani, da kje res pridelano ekološko, čeprav nam trgovci to zagotavljajo.''

Potem je predstavil obdelavo vrta. Nadvse pomembna je živost prsti in kolobar. Najboljši regenerator prsti je dober domač kompost. Danes vrta ne lopatimo več, ampak ga le založimo z dobrim kompostom. Z lopatenjem prekinemo ustaljene poti dobrih obdelovalcev in rahljalcev prsti. Sadni vrt je dolgoročni projekt. Povedal nam je na katere podlage mora biti drevo cepljeno, glede na to ali želimo imeti nizkega ali visokodebegnega in kako naj bi ga obrezovali in pomlajali.

Predstavil je dobre in slabe sosede v zelenjavnem vrtu in sajenje po setvenem koledarju.

Po predavanju smo mu obiskovalci zastavili še nekaj vprašanj.

Zaključil je z mislijo: ''Gojite dobro domačo, ekološko zelenjavo. Prepričan sem, da prihaja čas, ko bodo po kopuljci segli tudi mladi in pridelali zelenjavo za svoje potrebe.''