Vulkanska pustolovščina v Srednji Ameriki

V torek, 12. januarja se je tako, kot vsako zimo v Naklem ustavil znani turistični vodnik Janez Pretnar iz Radovljice. Predstavil je potovanje k spečim vulkanom Srednje Amerike.
Med drugim je povedal: »Z enega večjih evropskih letališč v Srednjo Ameriko letimo deset ur. V dvajsetih letih, kar vodim v te kraje so ognjeniki videti vsakič drugače. Enkrat opazujemo speče, drugič v manjši meri bruhajo lavo.«

Ko govorimo o državah Srednje Amerike Gvatemale, Salvadorja, Hondurasa, Nikaragve, Kostarike, Paname in Brazilije, ne moremo mimo kave, revolucionarja Che guevara, tortilj, Indijancev, cigar, Majev, pevke Ane Gabriel ...

Med omenjenimi državami sta Nikaragva in Honduras najrevnejši. Največ kriminala imajo v Hondurasu. Kostarika pa je najbogatejša. Ima veliko narodnih parkov. V politiko vseh srednjeameriških držav se vtikajo ZDA. Imajo jih za svoje dvorišče.

O vsem tem in še o marsičem je pripovedoval Janez Pretnar. Na vsakem njegovem predavanju se oglasi nekaj »njegovih« popotnikov. Ponovno želijo z njim podoživeti nepozabno potovanje na druge celine.