Dober dan, Julijske Alpe

Kljub poletnim temperaturam, smo v torek, 29. oktobra, že sedmo leto zapored nadaljevali z novim sklopom jesenskih predavanj.

Planinec, naravovarstvenik, alpinist Jože Mihelič nam je predstavil njemu ljube Julijske Alpe. Vanje, še posebej na najvišji vrh Triglav, zahaja že več, kot petdeset let. Prve korake v gore je naredil s staršema, učiteljema v Bohinju. Njegov vzornik je bil znameniti gornik in alpinist Joža Čop.

Na prijetnem, lahko bi rekli tudi domoljubnem, predavanju smo se z Jožem povzpeli na Triglav, sestopili na sosednje vrhove in pot zaključili na obrobnih vrhovih Julijskih Alp.

Joža, ki si pogosto zapoje Aljaževo Oj, Triglav moj dom, se je ustavil na vseh pomembnejših vrhovih: na Triglavu, Rjavici, Špiku, Jalovcu, Prisanku, Lepem Špičju, v Krnskem pogorju, Slemenovi špici, na Vršiču, Dolini triglavskih jezer … Nam predstavil slapove: Kozjak, Boko, Savico, Peričnik, Šum … V zahodnem delu Alp smo občudovali korita zelenomodre Soče, na vzhodnem delu pa Zelence, drugi izvir Save Dolinke.

Julijske Alpe so dom mnogim živalim in rastlinam. Joža Mihelič je posebej opozoril na razgledni greben Črna prst v južnih Bohinjskih gorah. Zaradi obilnega cvetja ga imenujejo gora cvetja. Med živalmi kraljujejo orli, jastrebi, planinske kavke, ptice pevke, belka, divji petelin, kuna belica, metulji, gamsi, kozorogi …

Sicer pa so Julijske Alpe visokogorski kras in kot kamnina mlade.

Polna dvorana obiskovalcev Gostilnice Kresnik je bila nad kleno in tekočo besedo, z vsem srcem goram predanega, Joža Miheliča navdušena. Naš edinstven alpski svet nam je predstavil v vsej lepoti. K temu so pripomogle tudi njegove odlične fotografije.