Iz Reteč v Rusijo in naprej do Kitajske

Da sta se Jure in desetletni sin Drejc Omejc iz Reteč pri Škofji Loki podala na transibirsko železnico, je predlagal Drejc. Pred kašnimi dvema letoma si je v knjižnici sposodil knjigo in v njej bral o transibirski železnici.

Jure je povedal: ''Ni mi bilo treba reči dvakrat. Začela sva s pripravami in nakupom vozovnic. Ko so se lansko leto pričele počitnice pa sva se v Retečah usedla na vlak. Med potjo sva si ogledovala znamenitosti in večja mesta. Na poti sva bila 24 dni, zamenjala sva 16 vlakom, od parnih do najsodobnejših, ki vozijo s hitrostjo več, 300 kilometrov na uro. Na vlakih sva preživela 9 dni. Potovala sva skozi 6 držav, 6 časovnih pasov in naredila 11.400 kilometrov. Na poti sva spoznala v kako lepi deželi živimo in v kateri je relativno vse zelo blizu in majhno. Če pri nas merimo razdalje v urah, jih v Rusiji, Mongoliji in na Kitajskem v dneh.

Ogledala sta si Moskvo, Jekaterinburg, Sibirijo, glavno mesto Mongolije Ulanbator, Peking in Šanghaj. Na Kitajskem je vse ogromno, stavbe množice ljudi. V zadnjih desetletjih se je Kitajska razvila v eno najsodobnejših držav, predvsem v gospodarskem pogledu Ameriko in Evropo že prehiteva.

Prvič po začetku predavanj, leta 2011, smo v Turističnem društvu Naklo gostili očeta in sina. Odlično sta nam predstavila potovanje iz Reteč do Šanghaja.