Maroko – dežela severne Afrike, soseda Evrope

V torek, 17. novembra 2015, nas je že tradicionalno obiskal Sandi Novinec iz Strahinja. Tokrat nam je predstavil Maroko, deželo severne Afrike. Z ženo sta si to deželo ogledala v začetku letošnjega leta.
Je dežela nasprotij. Na eni strani visoke gore (Atlas), skrivnostna mesta z medinami (starimi mestnimi jedri), na drugi pa tisoči kilometrov peščenih plaž in sonce približno 350 dni na leto. Čeprav je blizu Evropi, od nje jo deli le Sredozemsko morje, lahko okusimo življenje domačinov iz majhnih vasic, ki je zelo drugačno od našega. Imajo pa mesta tako kot v Evropi  velike supermarkete, pristanišča in ostale dobrine, ki jih ponuja naš svet. Zdi se, da smo prišli le v drugo evropsko državo.
Ime Maroko izvira iz imena nekdanjega glavnega mesta Marakeš. Trenutno ima Maroko nekaj več kot 33 milijonov prebivalcev in je edina Afriška država, ki ni članica Afriške unije,
Uradni jezik Maroka je arabščina ter francoščina, z angleščino pa si ne moreš kaj veliko pomagati. V Maroku trenutno vlada kralj Mohamed VI., ki je dosmrtni vladar.
Novinčeva sta obiskala sta vsa večja mesta, tudi glavno mesto Rabat. Seveda sta se tako, kot na vseh potovanjih ustavila na mestnih tržnicah in si ogledala množico pridelkov in izdelkov v vseh mogočih barvah. V mestu Casablanci sta obiskala tretji največji religiozni objekt za muslimane. To je mošeja Hasana II. Osemkratno romanje sem odtehta romanje v Meko. Minaret meri v višino kar 210 metrov in je ob lepem vremenu viden daleč naokoli. To mesto je gospodarsko središče Maroka. Pravijo, da, če nisi obiskal mesta Marakeš, nisi videl Maroka. Marakeš je bilo nekoč glavno mesto države in je povsem drugačno od ostalih mest.