MATEJ KOŠIR - JUŽNA AMERIKA

Predavatelj: Matej Košir
Datum: 23.11.2021 
Ura: 18. uri 
Kje: Gostilnica Kresnik Naklo

Večino svojega časa preživim na potovanjih kot popotnik z nahrbtnikom na rami ali pa kot turistični vodnik. Priznati moram, da mi je oboje postalo všeč in mi danes predstavlja kar nekakšen način življenja.

Vse skupaj se je zagotovo pričelo z odkrivanjem naše bivše države z razmajanimi avtobusi, pa Evrope na splošno. Nato je sledilo mučnih pol leta brez potovanj in diploma iz geografije, se nato vse skupaj nadaljevalo z odkrivanjem Turčije, pa preostale Azije, kjer me je Nepal s svojo drugačnostjo in preprostimi domačini zagotovo zasvojil, pa s potovanji po Južni Ameriki,… In še bi lahko našteval, a priznati moram, da nikoli nisem potoval le zaradi svojega veselja, zato sem kot diplomirani geograf in fotograf večino svojih potovanj ujel v fotografski objektiv in tako danes svoje izkušnje in spomine podajam naprej. Že vrsto let po Sloveniji predstavljam svoja potovanja in za enkrat, moram priznati, da kar uspešno. Ljudje so nad njimi navdušeni.

Leta 2008 so na vrsto prišli Filipini. Po mesecu in pol potovanja so mi v najlepšem spominu zagotovo ostali prijazni domačini, zabava v ‘'Penthouse-u'' v luksuzni četrti Manile, pa karaoke in številne vožnje na strehah jeepney-ev, žrtvovanje ''bafalota'', zgodbe o plemenskih vojnah in poslednjih lovcih na glave … pa o pasjem mesu za malico, najstarejših riževih terasah na svetu, ''La Nina'' efektu, reševanju jeepney-a iz jungle, deviških plažah, poskusu kraje pri šefu policije, petelinjih bojih, transvestitih, naravnih toplicah pod zvezdami