Bruselj – glavno mesto Evrope

Zadnje predavanje v tej zimi, 24. februarja, je pripravil Naklanec Metod Pavlin, po domače Repnek iz Naklega. Skozi filmske posnetke nam je predstavil Bruselj, glavno mesto Belgije in Evropske unije.
Metod je pripovedoval: »Leta 1958 je bila v Bruslju razstava Expo. Starejši se zagotovo spomnite Staneta Tavčarja. Na to razstavo se je odpravil s kolesom. Ko se je vrnil je navdušeno pripovedoval in kazal diapozitive. Ko sem bil na njegovem predavanju sem sklenil, da si kupim fotoaparat. Kmalu potem, ko je bilo ustanovljeno turistično društvo in smo pri nas začeli oddajati sobe, sta se pri nas oglasila dva belgijska turista. Prvi dan sta vprašala kaj lepega bi bilo v Sloveniji še videti. Naštel sem jima nekaj zanimivosti, pa sta ostala pri nas tri dni. Spoprijateljili smo se in se obiskovali.«
Pred enajstimi leti je Metoda in Ivanko hčerka Anka, zaposlena na Biotehniški fakulteti povabila na kmetijsko ekskurzijo v Belgijo, kjer je bila strokovna spremljevalka. Ogledali so si mlečno kmetijo in kmetijo za prirejo mesa. Nato še velik kmetijski sejem. Metod in Ivanka sta del časa preživela ločeno. Ogledala sta si kitajski in japonski paviljon. Tretji dan so si ogledali stavbo Evropske skupnosti in spomenik Napoleonovemu porazu pri mestu Waterloo. Vračali so se skozi Luksemburg.  
Belgija je ustavna monarhija, velika za poldrugo Slovenijo. Ima 10 milijonov prebivalcev.