Zgode gorskega reševanja na sončni strani Alp

Avtor: Miljko Lesjak, z Mosta na Soči
Datum: 30. oktobra 2018
Čas: ob 18. uri
Kje: Gostilnica Kresnik

 

Gorska reševalna služba Tolmin letos praznuje 70. let delovanja. Ob obletnici je njihov bolj dejavni član Miljko Lesjak pripravil zanimivo predavanje o reševanju v gorah, v vodah, pod zemljo, ob padalskih nesrečah, pomoč živalim ...

Najprej je predstavil nekaj statistike iz katere je razbrati vsako leto več nesreč. To ni nič posebnega, saj hodi danes po hribih vedno več ljudi, prav tako pa se v Posočju veliko ljudi posveča športom na Soči in v zraku.

V drugem delu se je posvetil bolj zanimivim reševanjem. Večina se je končala srečno, nekaj pa tudi s smrtjo.

Delo gorskih reševalcev, zdravnikov reševalcev in pilotov helikopterja je stresno. Če hočejo čez leto ali dve še pomagati ponesrečencem se ga morajo čim bolj izogibati. Pri tem si vsak pomaga po svoje.

Torkov večer, 30. oktobra, smo tako člani Turističnega društva Naklo preživeli v dobri družbi. Gorski reševalec, ljubitelj gora, narave in fotografije Miljko Lesjak nam je predstavil za mnoge malo znano delo gorskega reševalca. To so ljudje, ki so pripravljeni kadarkoli, brezplačno, pomagati sočloveku ali živali v nesreči. Brez njihove pomoči bi veliko več ponesrečenih planincev, padalcev, kajakašev ... ne imelo možnosti preživetja.