Lahkih nog naokrog na Islandijo

Predavatelja: Rok in Katarina Hočevar iz Ljubljane
Datum: 27. novembra 2018
Čas: ob 18. uri
Kje: Gostilnica Kresnik

Naklanec Rok in Ljubljančanka Katarina Hočevar sta mlajši popotniški par. Lansko leto sta potovala osemdeset dni. Letos želita lansko število popotniških dni krepko preseči. Ustvarjata spletni blog Lahkih nog naokrog.

V torek, 27. novembra, sta Naklencem predstavila enotedensko potovanje na Islandijo, kjer sta bila preteklo zimo.

Islandija je redko naseljena. Pozimi imajo dolgo noč, dan pa le med 9. uro dopoldne in 5. uro popoldne. So malo samooskrbni, ker zaradi ostrih razmer večino rastlin ne uspeva. Tudi gozda nimajo. Zaradi tega je hrana zelo draga.

Na potovanje navadno vzameta šotor in kampirata. Na Islandiji zaradi zimskih razmer to ni bilo mogoče. Oglede zahodnega dela sta dnevno opravila iz glavnega mesta Rejkjavika. Prenočevala sta v skavtskem domu. Na poteh jih je spremljal skavtski prijatelj.
Ker je bilo vreme muhasto, le redko je za nekaj trenutkov posijalo sonce, sta morala biti na vsako spremembo pripravljena.

Islandija je dežela slapov, gejzirjev, ledenikov. Prek otoka teče razpoka med evrazijsko in ameriško tektonsko ploščo. V naravi je prisotnega veliko žvepla, zato so nekatere kamnine črne.

Katarina, po poklicu kemičarka, je predavanje vsake toliko časa popestrila z razlago naravnih procesov in tako tudi nas obiskovalce naučila nekaj novega.