Zavedava se, da v Vatikanu predstavljava Slovenijo

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, priznana florista in profesorja na Biotehničnem centru Naklo, sta v torek, 17. januarja, na odličnem predavanju, v Gostilnici Kresnik, predstavila božično in velikonočno krašenje bazilike sv. Petra v Vatikanu in balkona, s katerega papež podeli blagoslov mestu in svetu.

Ura predavanja je zaradi zanimivosti minila hitro. Povedala sta, da ob največjih krščanskih praznikih božiču in veliki noči, že od leta 2011, odhajata krasit baziliko sv. Petra. Lani sta okrasila še 'papežev' balkon.

Da sta se vključila v 'četico' vatikanskih cvetličarjev, je kriva njuna radovednost in splet okoliščin, ki so se odvile v pozitivno smer. Seveda tu pomembno vlogo igrata veleposlaništvi Slovenije in Vatikana.

Pogovori o božičnem krašenju začnejo teči v drugi polovici oktobra, o velikonočnem krašenju pa februarja. Njun delovni dan je dolg. Začne se z jutranjo kavico, ob 7. 15 uri in konča zvečer. Med 12. in 14. uro imajo Italijani obvezni opoldanski počitek. Večino krasitev naredijo v vrtnariji in jih nato prenesejo v cerkev.

Opažata, da je bilo pri papežu Benedikt XVI. precej več cvetja. Zadnja leta, odkar katoliško cerkev vodi papež Frančišek, je njegovemu življenju primerno tudi rož manj. Nekateri verniki pridejo v baziliko že več ur pred mašo, ker želijo dobiti stojišče ob poti, kjer gre papež. Ko gre mimo je tako, kot bi bilo na rock koncertu. Večina vernikov fotografira, snema, maha.  Za božič sta v Vatikanu edina tujca, za veliko noč pridejo tudi nizozemski cvetličarji.

Peter je ob koncu predstavil še vatikanske vrtove. Večina vrtov je za javnost zaprta. Peter in Sabina se vsak dan, ko prebivata v Vatikanu, po drugi poti sprehodita skozi vrtove. Veliki so 80 hektarov. Večina je zasnovanih v angleškem slogu, v 19. stoletju, manjši del tudi v baročnem slogu, v 17. stoletju. Na njih raste mediteranska vegetacija, več vrst palm, ciprese, obmorski bori, oljka …

Za božič lansko leto sta obiskala kardinala Franca Rodeta. Redno ju obiskujeta snemalec in dopisnik in o njunem delu poročata na Televiziji Slovenija.