Iran, bogata in gostoljubna dežela

V torek 14. novembra 2014 nam je Strahinjec Sandi Novinec predstavil Iran. Tja se je podal poleti skupaj z ženo. Povabil ju je prijatelj, ki prav tako, kot Sandi zbira vžigalične škatlice.
Ko je Sandi primerjal potovanje pred štirimi leti, ko je bil tam prvič in letošnje je dejal: »Iran se je v teh štirih letih močno posodobil. Iranci stavijo na turizem. V štirih letih je zraslo kar nekaj novih hotelov, na tržnicah je videti spodnje perilo, tudi ženske se vedno manj zakrivajo. Pred štirimi leti bi to bilo nemogoče. Takrat je bila 'verska' policija še zelo aktivna.« 

Država je pretežno puščavska z visokimi gorami. Vsak kos obdelovane zemlje namakajo. V mestih imajo velike parke, kjer ob petkih, v muslimanskem svetu dela prostem dnevu, na piknikih preživijo veliko ur.
Dežela je bogata z rudninami. Veliko imajo svinca, cinka, zlata, nafte, plina, kamene soli. Izvažajo južno sadje. Ljudje so zelo prijazni in povezani z naravo.
Poletja v Iranu so vroča, tudi okrog 50 stopinj imajo, zime pa zelo mrzle. Iranci so na cesti strpni in vozijo po predpisih. Alkohola v javnosti ne pijejo. Deželo imajo urejeno in čisto. Večina vsaj enkrat v življenju odide na lepotno operacijo. Družabna omrežja so prepovedana, toda vsi jih uporabljajo …