Sicilija – dežela lepot v Sredozemlju

Naklanec Metod Pavlin že desetletja rad potuje. S seboj na pot vzame dve ljubici: ženo in kamero. Morda še več, kot ženi, se posveča kameri s katero zabeleži večji del ogledov. Ko se vrne domov posneto gradivo obdela in shrani na zgoščenko.
Na predavanju v torek, 1. decembra 2015, je Naklancem predstavil Sicilijo, otok v Sredozemlju. Predavanja se je udeležilo več Metodovih sopotnikov, s katerimi je v okviru Upokojenskega društva Naklo, leta 2009, obiskal to deželo. Potovanje je trajalo teden dni.  
Sicilija je otok južno od Italije v Sredozemskem morju. Ima 750.000 prebivalcev. Glavno mesto je Palermo. Tu je sedež mafije. 10 % dohodka Sicilije obrača Mafija. Na otoku je eden večjih še delujočih ognjenikov Etna. Njeni zadnji izbruhi so bili leta 2007. V Siracusi so videli arheološke izkopanine, stare okrog  3000 let. Danes je industrijsko mesto.
Otok Sicilija je posejan z arheološkimi znamenitostmi, ki so jih  izkopali in predstavili javnosti. Obenem ima več velikih kulturnih spomenikov, največ mogočnih cerkva, ki jim pravijo tudi katedrale.
Ker so potovali z avtobusom so si lahko ogledali Umbrijo in Kalabrijo, večji kmetijski predelovalki v Italiji. V Montecasinu pa samostan sv. Benedikta, kjer je pokopan začetnik benediktinskega reda, in veliko pokopališče poljskih vojakov.