Tomaž Hožič

Predavatelj:  Tomaž Hožič 
Datum: 19.10. 2021
Čas: ob 18. uri
Kje: Gostilnica Kresnik

 

V Osaki, prestolnici pokrajine Kansai se najprej aklimatziramo saj temperature konec julija segajo krepko čez 30 stopinj celzija, še večji izziv za telo pa predstavlja izjemno visoka vlažnost. Podnevi raziskujemo odlična nakupovalna središča, zvečer pa mestni utrip.

Predah od skorajda tropskih razmer predstavlja izlet v Sendai, kjer 5. avgusta  s hriba in bivše trdnjave prisostvujemo veličastnemu ognjemetu s katerim otvorijo festival Tanabata. Naslednji dan občudujemo na stotine velikanskih tanabat, ki krasijo predvsem pokrite nakupovalne ulice oz. tržnice. Istega dne se ustavimo v mestu Aomori, povsem na severu otoka Honshu, kjer ujamemo zadnji dan uličnega festivala Nebuta in dvourni večerni mimohod tisočev nastopajočih. Na čelu sprevodov so bobnarji, sledijo jim igralci na piščali ter činele in plesalci. Na vozovih potiskajo in vlečejo velikanske skulpture izdelane iz ročno izdelanega papirja, bogato poslikane ter osvetljene. Staro in mlado vzklika in pleše, preostala polovica mesta pa navdušeno opazuje.

Vlak nas popelje skozi najdaljši podmorski železniški predor Seikan in v mestu Hakodate pričnemo spoznavati zanimivo ljudstvo Ainu, v mestecu Shiraoi pa obiščemo še njihovo vas, kjer nam bodo zaplesali in zaigrali na tradicionalna glasbila.

Z lokalnim hitrim vlakom gremo do mesta Wakkanai in na najbolj severno točko Japonske, rt Soya. Ogledamo si tudi rt Noshappu

V največjem mestnem območju na svetu, v Tokiu raziščemo četrt Akihabara, ki je najbolj poznana po igričarstvu, mangah in animah ter mnogovrstni elektroniki. Ne sme manjkati niti utrip na križiščih četrti Shibuya, ter dnevni in nočni posnetki zanimive arhitekture.

V Nagoyi, industrijskem in visokotehnološkem mestu, obiščemo železničarski muzej. Prikažejo nam starodavne lokomotive, prvi hitri vlak Shinkansen serije 0 in tudi prihodnost potovanja z vlakom - vlak MAGLEV.

Naše potovanje sklenemo v Kyotu, v starodavnem cesarskem mestu, kjer prisostvujemo zadnjemu dnevu praznovanja Obon, kjer z velikimi kresovi pospremijo duše prednikov nazaj v nebesa. Podnevi raziskujemo četrt Gion, kjer živijo in delajo gejše, večer pa je najboljši čas, da kakšno uzremo.