Tomo Križnar

Svetovni popotnik, mirovnik, neodvisni publicist in človekoljubni aktivist Tomo Križnar iz Naklega, se je rodil 26. avgusta 1954. Je diplomirani ekonomist in strojni inženir.
Od malega je rad hodil bos po jutranji rosi, globoko dihal, sanjal pod zvezdnim nebom in postavljal koče ob naklanski Savi, …
Potovati je začel pri dvajsetih letih, ko mu je domače okolje postalo pretesno. Na svoj način, peš, na avtostop, z motorjem, oslom, čolnom in kolesom je iskal tisto, kar je ves čas čutil, da obstaja. Leta 1980 je prvič potoval k Nubam. Od tam se je vrnil z neznano tropsko boleznijo, zaradi katere so mu zdravniki predvideli le še leto dni življenja.
Nato se je zaposlil v Iskri Telematiki v Kranju. Leta 1985 je razočaran nad vsem v kar je verjel, ponovno sedel na kolo in od tedaj potuje po občutljivih delih sveta.
O vsem kar vidi in doživi piše v knjigah, beleži s filmsko kamero in razdaja na predavanjih. Zavzema se za pomoč domorodnim ljudstvom in staroselskim kulturam, zlasti v Avstraliji, Ameriki, Oceaniji in osrednji Afriki. Je vztrajen borec za pravice ogroženega ljudstva Nube z juga Sudana za kar so ga leta 2000 izbrali za Delovo osebnost leta, leta 2008 pa je postal osebnost leta v akciji Ljudje odprtih rok revije Naša žena.
O potovanjih na vse kontinente sveta je napisal dokumentarno literarna pričevanja v knjigah: O iskanju ljubezni ali z biciklom okoli sveta, 1989 (Slovenija – Bližnji vzhod – Indija – jugovzhodna Azija – Avstralija), Šambala: z biciklom v Tibet, 1990, Samotne sledi, 1993 (Nova Zelandija, Avstralija), Mana: z biciklom med Indijanci, 1996, (južna Amerika), Nuba, čisti ljudje, 1999. V novejšem času so se knjigam pridružili dokumentarni filmski projekti o skritem genocidu nad nubami v Sudanu: Nuba, čisti ljudje, 2000, Nuba, ljudje z druge strani, 2001 in Celovečerni dokumentarni film Dar Fur, vojna za vodo, ki odkriva ozadja največje katastrofe na zemlji in razkriva odgovornost velikih sil, ki se na področju bogatem z vodo bijejo za nadzor naftnih virov. Film je bil posnet leta 2006 na misiji, ko je bil Križnar poslan, kot posebni odposlanec slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška k darfurskim upornikom. Nastal je v sodelovanju z režiserko Majo Weiss, RTV Slovenija, dokumentarnim programom in filmskim skladom Republike Slovenije leta 2008. Film Samotne poti je v sodelovanju s Kanalom A nastal že leta 1995.
Film Nuba, ljudje z druge strani je dobil več nagrad na filmskih festivalih po svetu in bil med drugim leta 2005 razglašen za najboljši kulturni dokumentarni film na mednarodnem festivalu v Koloradu v ZDA. Film je poleg dobrodelnih akcij, sprožil tudi politično reševanje iztrebljanja poslednjih z naravo povezanih staroselcev.