Tone Trebar - Ptice v Naklem in okolici

Avtor:      Tone Treba z Mlake pri Kranju

Datum:   4. decembra 2018
Čas:        ob 18. uri
Kje:         Gostilnica Kresnik

 

Ljubitelj narave Tone Trebar, naravoslovni fotograf in velik poznavalec ter proučevalec ptic je 4. decembra na predavanju, v organizaciji Turističnega društva Naklo predstavil ptice, ki so si svoj življenjski prostor ustvarile v porečju Save in Tržiške Bistrice ter v okolici Naklega.

Odpravili smo se iz Naklega na Dobravo, mimo gramoznice v Strahinj in Udin boršt in se vrnili v Naklo.

Povedal je, da ptice delimo po krajih kjer si ustvarijo življenjski prostor: ptice gozda, kulturne krajine (njiv in travnikov), naselij in vodne ptice. V Udin borštu in na Dobravi je živijo enake vrste ptic.

Med mnogimi pticami, ki domujejo ali preživijo poletje v okolici Naklega so tudi manj znane. Med njimi so Smrdokavra, ki jo zaradi poslabšanja življenjskih razmer zadnja leta teže opazimo, črna štorklja, zadnjih trideset let prebivalka Udin boršta, siva čaplja, ki je vedno pogostejša prebivalka naših polj,  čopasti škrjanec, postovka, stržek, sova kozača domuje v Udin borštu, lesna sova, šmarnica in bela štorklja. Slednja se je na Gorenjskem, tudi v okolici Naklega začela naseljevati v 90. letih prejšnjega stoletja, zaradi lažjega pridobivanja hrane, kot v Prekmurju. Tudi lišček in Klavžar se oglasita.

V porečju Save in Tržiške Bistrice živijo povodni kos, vodomec, kormorani, čopasti ponirek, veliki žagar, ki se je v naše kraje naselil po letu 1986, mali deževnik, zelenonoga tukalica, liska in galeb, ki je že dve desetletji občasni obiskovalec naših krajev.

Nekoč so tako imenovani ptičarji določene vrste ptic lovili za prehrano v gostilnah in hotelih (drozge). Manjše ptice so udomačevali za hišne ljubljence in pevce, tudi za križanje s kanarčki.

Predavatelj nam ptic ni le predstavil preko odličnih fotografij, za vsaj polovico nam je zavrtel tudi njihovo oglašanje.