Turistični sejem Natour Alpe Adria Slovenija v malem

2. februarja smo se Damijan Janežič, David Podobnik, Gregor Jovan in Nik Mekiš iz Turističnega društva Naklo udeležili sejma Natour Alpe Adria. Kljub skromnemu predstavitvenemu gradivu so obiskovalcem predstavljali vasi občine Naklo.

Dijaki BC Naklo s profesorico Tino Križnar.

Damijan Janežič sem se sejma na povabilo profesorice Tine Križnar in Biotehničnega centra Naklo udeležil tudi prvi dan, v sredo, 30. januarja, ko so srednje šole iz vse Slovenije predstavljale svoje domače kraje na 16. mednarodnem festivalu Več znanja za več turizma. Skupina dijakinj iz 3. letnika programa naravovarstveni tehnik Pia Golob, Nina Hafner, Maša Lesjak, Klementina Rakovec in Ana Teran so na temo turistični spominek mojega kraja izdelale namizno igro Potep po Naklem. Na spletni strani BC Naklo je mentorica Tina Križnar zapisala, da se igralci z zelo posebnimi figuricami sprehajajo po zemljevidu občine Naklo z vrisanimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Na poti jih doletijo različne prigode. Izhajale so iz naravovarstvene usmeritve in vključile Nakelsko Savo (sotočje rek Sava in Tržiška Bistrica), BC Naklo najbližje območje, zaščiteno z Naturo 2000. Z obveščanjem javnosti želijo ljudem predstavljati varovanje vodnih habitatov.

Poljanci iz občine Gorenja vas Poljane so se na sejmu predstavili tudi s plesom

Tega dne je sejemsko dogajanje obiskala tudi Tamara Grilc iz ene turističnih agencij na Bledu. V pogovoru je povedala: ''Ko sem pred nekaj leti delala izpit za slovensko turistično vodnico, sem dobila v praktičnem delu za vodenje relacijo Kranj–Radovljica. Seveda sem morala preštudirati tudi občino Naklo. Odkrila sem veliko zanimivosti, ki jih prej nisem poznala, doma sem namreč iz Kranjske Gore. Rečem vam, dajte iz tega kaj naredit. Imate manjše, doslej širšemu krogu ljudi še ne dovolj znane posebnosti, ki bi jih lahko, če boste delali s skupnimi močmi, predstavljali in tržili. Imate še Muzej mlinskih kamnov? To je že ena posebnost, ki je ne gre hranit le zase. Še enkrat vam pravim iz tega morate nekaj napravit!''

V objektiv sem ujel tudi starodobne kolesarje, ko so se ustavili pred naklansko stojnico.

Torej, tisti, ki se na turizem spoznajo, vidijo v vaseh občine Naklo turistični potencial. Na nas Naklancih pa je, da se dela lotimo, a najprej z metlo, škarjami in grabljami, takoj zatem pa z načrtovanjem turistične strategije in z izdelavo projektov za pridobitev evropskega denarja. Z znanjem in sodelovanjem se lahko doseže veliko!