UROŠ FELDIN - ARARAT

5137 m visoki Ararat leži v Armenskem višavju, praktično na meji med Turčijo, Armenijo, Iranom in Nahičevanom. Je sveta armenska gora, toda Armenci po dveh genocidih pred dobrimi 100 leti ne živijo več pod Araratom, ker so jih kruti in nasilni Turki pregnali. Armenci imajo Ararat v svojem državnem grbu, kljub temu da ta ne leži več v njihovi državi.
Pod Araratom sedaj živijo prijazni Kurdi, teh je v Turčiji, Iranu, Siriji, Iraku in v diaspori po svetu skupaj po ocenah nekje med 32 in 46 milijoni, imajo svoj jezik, svojo kulturo in nacionalno pripadnost, toda nimajo svoje države, ozemlje, kjer so v večini, pa imenujejo Kurdistan.
Turkov pod Araratom praktično ni, zgolj vojska, policija in državna uprava je v njihovih rokah, Kurdi pa so zapostavljeni in zatirani, v Turčiji so drugorazredni državljani.
Ararat je nedejaven stratovulkan, znan še iz stare zaveze, saj je tam Noe zgradil svojo barko in rešil svojo družino in živali pred vesoljnim potopom. Ararat je hebrejsko ime za to goro.
Za vzpon na to goro sem se odločil, ker rad obiskujem visoke gore, to je bil že moj peti osvojeni vulkan in drugi od znamenitega trojčka pettisočakov v tem delu sveta - Elbrus, Ararat in Damavand ( ta bo upam osvojen drugo leto).
Vrh smo uspešno osvojili ( v naši skupini nas je bilo dvajset ), obiskali smo tudi domnevno najdišče ostankov Noetove barke, pa čudovito palačo Ishak Pasha Saray, si ogledali kurdsko mesto Dogubayazit, kjer smo pred in po vzponu tudi bivali v prijetnem hotelu.
Treking odprava je v vseh pogledih uspela in mi je v prijetnem spominu.