Zoran Furman Camino – po francoski poti na konec sveta

Predavatelj:          Zoran Furman, Slovenske Konjice
Datum:                 7. decembra 2021
Čas:                      18:00 
Kje:                      Gostilnica Kresnik

 

Na zadnjem predavanju letošnje leto, nas je obiskal Zoran Furman iz okolice Slovenskih Konjic.

Predstavil nam je svoje letošnje romanje na Camino. Tja se je odpravil po francoski poti, ki je ena izmed mnogih.

Zoran je z vlakom potoval do Pariza. Nato je nekaj dni ostal v mestu in si ga ogledal. Priznal je, da mu mesto ni delovalo tako romantično, kot pripovedujejo nekateri.

Nato je pot z vlakom nadaljeval do mesta St Jean Pied de port. Tu je dobil romarski potni list Credencial del Peregrino, v katerega je naslednje tedne dodajal žige krajev in mest, skozi katere je potoval. Nato si je oprtal nahrbtnik in se tako, kot starodavni romarji, peš odpravil proti Santiagu de Composteli. Pred seboj je imel 800 kilometrov poti.

Na njej ni le hodil, ampak spoznaval deželo in ljudi. Z nekaterimi je navezal le znanstvo, z drugimi že kar prijateljski odnos. Med njimi so bili tudi takšni, s katerimi je hodil več dni skupaj.  Obenem si je vzel čas tudi za spoznavanje samega sebe. Na poti je bila največkrat izrečena beseda Buen Camino!

Na cilj pred cerkev sv. Jakoba v Santiagu de Compostela je pripešačil 32. dan romanja.

Po dnevu počitka je pot nadaljeval na konec sveta. Do tja je imel še 90 kilometrov poti. Točka ki je označena z 0.000 kilometri se nahaja na Rtu Finisterre, ki je skalni polotok na zahodni obali Galicije v Španiji. 

Preden je z letalom odletel domov se je ustavil še v Portu in Lizboni.