Pustni karneval v Benetkah – Carnevale di Venezia 2017

Kulturno društvo Sotočje Radovljica je 18. februarja pripravilo izlet na pustni karneval v Benetke. Vodil ga je dober poznavalec Benetk Zvone Papler iz Radovljice. Udeležil sem se ga tudi član Turističnega društva Naklo Damijan Janežič. 24. februarja smo fotografije beneških maškar udeleženci izleta postavili na ogled v galeriji Kašča na Linhartovem trgu v Radovljici.

Nato smo v Turističnem društvu Naklo sklenili, da 28. februarja, na pustni torek, Zvoneta Paplerja povabimo v Naklo, da nam predstavi zgodovino in današnji utrip pustnega karnevala v Benetkah.

Povedal je da so ljudje najprej nosili maske v obredne in vojaške namene. Pustni beneški karneval je prvič omenjen leta 1094. Po leta 1296 je Beneška republika v času karnevala uvedla javni praznik. To je bilo med debelim četrtkom in pustnim torkom. Najpomembnejša beneška maska je bauta (bela maska in črno ogrinjalo), zelo znane so še larva, zdravnik kuge (s kljunom), moreta, columbina. Beseda karneval (carnevale) izhaja iz besed Carnem in revale, kar v prevodu pomeni prenehanje uživanja mesa ali post.

V novejšem času se je pustni beneški karneval podredil turističnim namenom. Potem, ko je že delno zamrl, so ga začeli oživljati po leta 1980. Danes se karneval odvija več, kot 14 dni, letos med 11. in 28. februarjem.   

Zvone Papler na predavanju v Naklem.

Bauta, najznačilnejša beneška maska

Dobra Angela
Viteza podobi na ogled postavita
Lepa dekleta ljubijo barabe

Gospoda
Dami
Benetke

Poln trg sv. Marka
Beneške maske

Dr. Drago Papler in Damijan Janežič na odprtju razstave v Galeriji Kašča. Fotografirala Alojzija Murn.